З архіву ПУ. Поганий знак, що став пророчим: На королівському весіллі загинули 139 людей

Австрійська принцеса Марія-Антуанетта 15 травня 1770-го вийшла заміж за 15-річного майбутнього короля Франції Людовика XVI. Однак радісна для Австрійської імперії та Франції подія обернулась великою трагедією, котра знаменувала великі потрясіння для молодого подружжя, зазначають Патріоти України.

Марія-Антуанетта народилася 1755-го у Відні і була 15-ю дитиною Марії-Терезії та імператора Франца I Лотаринзького. Укладення шлюбу між австрійською ерцгерцогинею Марією-Антуанеттою і дофіном Франції мало стати останнім і найграндіознішим союзом між династіями Бурбонів і Габсбургів, а також посилити мир між Францією йі Австрією.

Одруження відбулося 15 травня і тривало до кінця місця. Кульмінацією повинні були стати народні гуляння 30 травня на площі з музикою, феєрверком, вином, хлібом і м'ясом за рахунок скарбниці. Народ скупчувався, ситуація ускладнювалася присутністю на площі будівельних котлованів.

Піротехнічні ракети з тріском і шипінням вибухали в натовпі, викликаючи паніку. Люди почали тікати, наштовхувалися одне на одного, падали в котловани або були затоптані натовпом. Внаслідок погано організованого свята загинули 139 людей і сотні були поранені. Загиблих поховали на кладовищі Святої Мадлен. Винних не покарали.

Марію-Антуанетту ненавиділи за екстравагантний спосіб життя в роки, що передували Французькій революції, коли багато французів ледь могли прогодувати родини. З самого початку революції королева стала запеклим ворогом конституційно-демократичного режиму. Вона потайки вивезла свої ювелірні коштовності до родини в Австрію, перед невдалою спробою втекти з Франції разом із Людовиком XVI та їхніми дітьми. 1793 року у віці 37 років її стратили.

10 серпня 1792 року 20-тисячний натовп парижан захопив палац Тюїльрі. Було оголошено про скасування влади короля. Монарха Людовика XVI та його сім'ю заарештували. Вони здалися. 22 січня 1793-го Людовика XVI стратили. Дізнавшися про страту чоловіка, королева Марія-Антуанетта впала на коліна та присягнула на вірність 8-річному синові як королю.

Однак нещасну удову це не врятувало. 5 жовтня 1793 розпочався процес і над 37-річною Марією-Антуанеттою. Королеву звинуватили в тому, що вона підтримувала зв'язки з державами, ворожими Франції, сприяла перемозі супротивника і зрадила інтереси країни.

16 жовтня був зачитаний одноголосно прийнятий вирок до вищої міри покарання. Кат негайно постриг наголо королеву і надів їй кайдани на відведені за спину руки. Марія-Антуанетта була гільотинована на площі Революції, нині площі Згоди. Останніми її словами були: "Пробачте мені, пане, я не навмисне". Вона вимовила їх, коли наступила на чобіт ката.


Пізніше її родичку Марію Луїзу видали заміж за Наполеона Бонапарта для укладення вічного миру між Францією та Австрією.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...