З архіву ПУ. Польський фермер на своєму полі знайшов незвичайний скарб (фото)

Для варварських племен це була величезна сума. Вона дорівнювала зарплаті римського легіонера за шість років.

У Польщі знайшли скарб вагою близько 5,5 кг, що складається з майже 1800 срібних монет, який вважається одним з найбільших скарбів римського періоду, виявленого на території країни. Про це повідомляє Nauka w Polsce, передають Патріоти України 2 квітня 2020 року.Скарб ще в минулому році випадково виявив фермер Маріуш Диль, але відомо про нього стало тільки зараз. На поле недалеко від одного з сіл знайшов розсипані по ріллі монети. Про свою знахідку фермер повідомив музейним працівникам. "Ми вирушили на місце з ним і командою археологів і волонтерів, - розповів директор музею. - Таким чином, ми виявили ще 137 монет, а всього їх виявилося 1735. Вони не лежали в одному місці, а були розкидані на великій площині під час оранки землі".Аналіз показав, що спочатку монети зберігалися в дерев'яному ящику або шкіряному гаманці. Залишки "контейнера" не збереглися до наших часів. Але залишилися посріблені бронзові заклепки, якими він був прикрашений.Скарб відноситься до римського періоду. Подібні знахідки на території Польщі взагалі вкрай рідкісні. Найстарішою з монет виявився динарій із зображенням римського імператора Марка Кокцея Нерви, який правив з 96 по 98 роки нашої ери. Самою "молодшою" виявилася монета з профілем імператора Септимія Севера, який правив з 193 по 211 роки. "Тому ми зробили висновок, що монети чеканилися протягом приблизно 100 років, з кінця I і до кінця II століття нашої ери, - каже працівник музею. - Територія теперішнього Люблінського району в II столітті нашої ери була заселена вандалами. Їх вигнали готи, які почали "велику подорож" зі Скандинавії в Південно-Східну Європу. Це сталося в кінці II - початку III століть".На цій території сталося багато битв, про що свідчить велика кількість знайдених тут же поховань воїнів вандалів. Можливо, скарб сховав хтось із вандалів. Але розрахунок на швидке повернення, мабуть, не виправдався. "Вандали під час втечі від готовий ховали все найцінніше, - говорить професор Анджей Коковський з Інституту археології Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні. - Схоже, саме тут вандали втратили кошти, які збирали на продовження боротьби".

Для варварських племен це була величезна сума. Вона дорівнювала зарплаті римського легіонера за шість років. В кінці II століття римський солдат заробляв 300 динаріїв в рік. Цієї суми не вистачило б на покупку, скажімо, села. Але вистачило б, щоб забезпечити зброєю і провіантом невеликий загін.Експерти ще не закінчили вивчення монет. Їх буде передано на аналіз фахівцям з Варшавського університету. Що стосується фермера, який знайшов скарб, то він має право на винагороду від держави.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...