З архіву ПУ: Про купальську ніч: У Росії знайшли невідому комедію знаменитого композитора з України

До свята Івана Купала співак і композитор Семен Гулак-Артемовський написав комедію-водевіль "Ніч напередодні Іванова дня". Нотний матеріал знайшли в Центральній музичній бібліотеці Санкт-Петербурзького театру опери та балету вже у 2000-х, повідомляють Патріоти України.

Цей твір був поставлений у Санкт-Петербурзькому Александрінському театрі 26 травня 1852 року. У ньому автор з великим успіхом виконав колоритну роль старости. Події комедії відбуваються в рідних для Гулака-Артемовського краях - Городище, Мліїв, Валява та яр Макітерка. Тут він співав у 1844 році.

У творі йдеться про кохання шляхетного поміщика Борашка до молодої вдови Софії Петрівни. Вона також не байдужа до нього. Та на заваді стають заздрісники - пихатий пан Смолинський і адвокат Косулін. Вони прагнуть перешкодити закоханим, бо хочуть одружитися із жінкою- красунею.

Намовляють Борашка у ніч на Івана Купала йти до лісу й шукати чар-зілля папороті, аби приворожити ним Софію. Що той і робить. Смолинський одягає коров'ячу шкуру і з'являється в ній до молодого чоловіка наче нечиста сила. Віщує Борашку про смерть щойно він зізнається Софії Петрівні у коханні.

Однак Борашко не злякався закляття й освідчується Софії. У цей час пастух приносить знайдену у лісі шкуру й табакерку Смолинського – речові докази його перевдягання. Все закінчується весіллям Борашка і вдови. Справжньою окрасою твору вважають пісню "Ой летіла зозуленька". Вона потім стала народною.

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...