З архіву ПУ. Туди пускали не усіх: Як виглядали найулюбленіші ресторани радянської еліти (фото)

У радянських ресторанах для обраних можна було не тільки смачно повечеряти дефіцитними делікатесами, але ще й потанцювати під живу музику і просто провести час серед цікавої публіки.

За часів СРСР ресторани для більшості громадян не були часто відвідуваними місцями – посиденьки в престижних закладах коштували досить дорого, а деякі з них і зовсім відчиняли свої двері тільки обраним клієнтам. Тому частими гостями ресторанів були, здебільшого, забезпечені та статусні люди. Патріоти України пропонують подивитися, як виглядали популярні й престижні ресторани в СРСР.

Найпопулярніші ресторани радянського Києва

Ресторан "Млин", Київ.
Ресторан "Млин", Київ.

Ресторан "Млин" на березі Дніпра міг скласти конкуренцію будь-якому заміському. Він був побудований західними архітекторами в 1967 році. Це було місце виключно для урядової еліти. Наприкінці 80-х – початку 90-х років ресторан працював у форматі громадського харчування. Із тераси відкривався вид на Дніпро. "Фішкою" ресторану було водяне колесо діаметром в 6 м.

Ресторан "Метро", Київ.
Інтер'єр ресторану "Метро" в Києві.

Ще одним елітним рестораном у радянські роки був "Метро". Розташований він, відповідно, над виходом зі станції метро "Хрещатик". Свого часу він був одним із найпопулярніших і дорогих закладів столиці. В інтер'єрі були використані кольорові вітражі та панно. У просторому залі святкували дні народження із живою музикою. Особливо хвалили обслуговування. Популярна страва – фірмова котлета "Метро". Був закритий на початку 90-х.

Ресторан "Прага" був оточений великим озером.
Інтер'єр ресторану "Прага" в 50-х роках.

У повоєнні роки діяльність влади була спрямована на продуктивність виробництва. Для доказу досягнень на початку 50-х років був побудований комплекс ВДНГ (виставка досягнень народного господарства). На його території були розташовані 180 будівель, ландшафтні алеї та ставки. Також було кілька ресторанів. Найбільш відомий – "Прага". Наприкінці 50-х років він став одним із перших у столиці, де почали експериментувати з поєднаннями смаків, вносячи західні тенденції в традиційну кухню. Тут почали подавати страви чеської та німецької кухні.

Ресторан "Столичний" на Хрещатику.
Ресторан "Столичний" на Хрещатику, інтер'єр.

У ресторані "Столичний" відпочивала виключно еліта. У меню – котлети по-київськи, різні види юшки і борщу. Дивували різноманітністю алкоголю. Увечері ресторан перетворювався в сигаретний клуб (їх можна було вибрати в спеціальному окремому меню).

Ресторан "Закарпатська троянда" в Києві, інтер'єр.
Ресторан "Закарпатська троянда" в Києві, інтер'єр.

"Закарпатська троянда" – заклад із винним погребом відразу ж після відкриття став популярним місцем серед населення не тільки України, але і всього Радянського Союзу. Тут зберігали вина, привезені із Закарпатської області. Унікальне місце для того часу. Вино можна було дегустувати, не відходячи від бочки. Вподобане купували у крамниці на першому поверсі. У холодну пору року в закладі готували фірмові глінтвейни. Пізніше сховище перетворили на повноцінний ресторан. З бочок зробили своєрідні кабінки зі столиками. Крім українських страв, пропонували вишукані страви європейської кухні.

Ресторан "Дніпро" У Києві.

У готелі "Дніпро" був розташований однойменний ресторан із великою історією, він був відкритий у 60-х роках. Це був ресторан першого класу, який належав лінії "Інтурист". Інтер'єр закладу прикрашали керамічні тарілки ручної роботи. У ресторані працювали офіціанти і кухарі високого рівня. Співробітників ресторану вивозили до Криму на всесоюзні свята і банкети завдяки їхній високій кваліфікації.

Як виглядали елітні ресторани в різних містах СРСР

Ресторан "Русе" в Ризі.
Ресторан "Пахца" в Тбілісі (Грузія).
Ресторан "Магнолія" в Сочі (РФ).
Ресторан при Центральному Будинку Літераторів був одним із найпопулярніших у Москві.
Один із ресторанів Санкт-Петербурга.

Ресторан "Турист" (місто Могилів, Білорусь).

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...