За часів СРСР ресторани для більшості громадян не були часто відвідуваними місцями – посиденьки в престижних закладах коштували досить дорого, а деякі з них і зовсім відчиняли свої двері тільки обраним клієнтам. Тому частими гостями ресторанів були, здебільшого, забезпечені та статусні люди. Патріоти України пропонують подивитися, як виглядали популярні й престижні ресторани в СРСР.
Найпопулярніші ресторани радянського Києва
Ресторан "Млин" на березі Дніпра міг скласти конкуренцію будь-якому заміському. Він був побудований західними архітекторами в 1967 році. Це було місце виключно для урядової еліти. Наприкінці 80-х – початку 90-х років ресторан працював у форматі громадського харчування. Із тераси відкривався вид на Дніпро. "Фішкою" ресторану було водяне колесо діаметром в 6 м.
Ще одним елітним рестораном у радянські роки був "Метро". Розташований він, відповідно, над виходом зі станції метро "Хрещатик". Свого часу він був одним із найпопулярніших і дорогих закладів столиці. В інтер'єрі були використані кольорові вітражі та панно. У просторому залі святкували дні народження із живою музикою. Особливо хвалили обслуговування. Популярна страва – фірмова котлета "Метро". Був закритий на початку 90-х.
У повоєнні роки діяльність влади була спрямована на продуктивність виробництва. Для доказу досягнень на початку 50-х років був побудований комплекс ВДНГ (виставка досягнень народного господарства). На його території були розташовані 180 будівель, ландшафтні алеї та ставки. Також було кілька ресторанів. Найбільш відомий – "Прага". Наприкінці 50-х років він став одним із перших у столиці, де почали експериментувати з поєднаннями смаків, вносячи західні тенденції в традиційну кухню. Тут почали подавати страви чеської та німецької кухні.
У ресторані "Столичний" відпочивала виключно еліта. У меню – котлети по-київськи, різні види юшки і борщу. Дивували різноманітністю алкоголю. Увечері ресторан перетворювався в сигаретний клуб (їх можна було вибрати в спеціальному окремому меню).
"Закарпатська троянда" – заклад із винним погребом відразу ж після відкриття став популярним місцем серед населення не тільки України, але і всього Радянського Союзу. Тут зберігали вина, привезені із Закарпатської області. Унікальне місце для того часу. Вино можна було дегустувати, не відходячи від бочки. Вподобане купували у крамниці на першому поверсі. У холодну пору року в закладі готували фірмові глінтвейни. Пізніше сховище перетворили на повноцінний ресторан. З бочок зробили своєрідні кабінки зі столиками. Крім українських страв, пропонували вишукані страви європейської кухні.
У готелі "Дніпро" був розташований однойменний ресторан із великою історією, він був відкритий у 60-х роках. Це був ресторан першого класу, який належав лінії "Інтурист". Інтер'єр закладу прикрашали керамічні тарілки ручної роботи. У ресторані працювали офіціанти і кухарі високого рівня. Співробітників ресторану вивозили до Криму на всесоюзні свята і банкети завдяки їхній високій кваліфікації.
Як виглядали елітні ресторани в різних містах СРСР
Шахраї, щоб заволодіти грошима громадян або отримати доступ до їхніх персональних даних, використовують різні «чутливі теми» для людей, в тому числі й тему війни, передають Патріоти України. Зокрема, власникам карток «ПриватБанку» аферисти повідомляють...
Деякі українці намагаються продати авто, навіть якщо власник залишився за кордоном. Фахівці Державної податкової служби нагадують, що продаж автомобіля тепер може обкладатися одразу двома видами податків — залежно від кількості операцій та типу транспо...