З архіву ПУ. "Тут можна знайти практично все, до чого ми звикли, крім маку. За мак тут можна сісти до в'язниці": Українка про життя в багатющій країні зі своїм принцем

Краще зробити і пожаліти, ніж не зробити і теж шкодувати, вважає героїня оповіді


Українка Тетяна Руденських з тих, про кого можна сказати - завоювала своє місце під сонцем! Маючи спеціальність дитячого психолога в новій країні їй довелося перекваліфікуватися і доводити, що жінка іноді може більше, ніж чоловік, зазначають Патріоти України.

Тетяна разом з чоловіком йорданцем і двома синами вже 10 років живе в ОАЕ. Вона вивчила складну мову, зламала багато стереотипів і працює фотографом в одному з найпопулярніших журналів еміратів.

Чим можуть загрожувати стосунки поза шлюбом, чому за громадські зони відпочинку доводиться платити і які з українських продуктів не знайти навіть за ціною золота йдеться в цьому інтерв'ю.

Історія переїзду

Хто такі араби, де вони живуть, що їдять і чим займаються - ці питання ніколи не цікавили мене, просту дівчину з Кримського села, де до сих пір немає навіть школи.

Я ніколи не думала про життя поза Україною, але шляхи Господні несповідимі, і, приїхавши до Одеси в пошуках роботи, познайомилася з майбутнім чоловіком, принцом (так, це правда, так як його прізвище перекладається, як "принц"), йорданцем палестинського походження. З ним було легко, сподобалася його турбота і самостійність. Труднощів у повсякденному житті не виникло і нудьгувати з ним не довелося.

З Одеси ми переїхали в Йорданію, потім до Москви, і в підсумку осіли в Еміратах, де живе майже вся його величезна родина (12 братів і сестер).

Ми переїхали в грудні. Після холодної, брудної і суворої Москви Емірати здалися мені раєм на Землі! Відразу підкорила серце привітність людей, ввічливість, увага. Все було настільки іншим, новим - хотілося до всього доторкнутися, спробувати, дізнатися. Будинки зі скла, красиво виголені чоловіки в білому одязі, жінки в чорних абайях, величезна кількість національностей (близько 200), їх традиційний одяг, запахи Бахура (пахощі), різноманітна кухня всіх народів світу, дорогі машини, верблюди, пальми і, звичайно ж, море!

Довелося довго звикати до відсутності запахів (тому скрізь використовують Бахур), квіти не пахнуть взагалі. Відсутність дощу! Дуже пригнічують вуличні кішки, брудні, дикі, покалічені, їх тут не люблять так, як у нас. Ще один жирний мінус - нестерпна спека 6 місяців в році, недолік кисню і висока вологість. І ... сміття! Так, сміття, яке люди просто кидають на землю.

Житло

Ціни на оренду і купівлю нерухомості залежать від місця розташування. Абу Дабі і Дубай - найдорожчі Емари. У Шарджі, Аджмане, Рас аль Хейм ціни набагато нижче. Наприклад, студія в Дубаї буде коштувати від 15 тисяч доларів на рік, така ж в Шарджі - 5-8. Тому багато хто вибирає житло подалі від Дубай, але доводиться жертвувати часом, так як тоді кожен день близько 2-2.5 годин проводиться в пробці. Тому машина необхідна всім, хоча багато хто використовує автобуси.

Житло можна купити в кредит, в місцевих банках відсоток зовсім невеликий. Розмір кредиту залежить від рівня зарплати, потрібно всього лише надати довідку про зарплату за 6 місяців, паспорт, підтвердження з місця роботи і візу.

Але так як житло дуже дороге, а в українців, в більшості, зарплати невеликі, то купує меншість. Як приклад, ціни на 2-х кімнатну квартиру в Дубай починаються від 300 000 доларів, при зарплаті в 2 тисячі доларів. До того ж, покупка житла не дасть право перебувати в країні без візи, передати її в спадок або отримати громадянство. Знайти нерухомість можна через агентство (за це доведеться платити) або безпосередньо у власника будівлі (часто контакти висять прямо на будівлях).

Робота

Українці тут переважно працюють у сфері продажів, в готелях. Тут затребуваний обслуговуючий персонал, не складно знайти роботу лікарям, вчителям (доведеться скласти іспит на англійському), няні, хостес. Середня зарплата українця 800-2000 доларів. Для більш високооплачуваної посади потрібні англійську та арабську мови, великий досвід і бажано в Еміратах. 1000 доларів - це мізер, і найчастіше українці ділять житло з кимось, якщо компанія його не надає. Сімейним парам цей варіант не підійде, хоча можна знайти віллу і зняти на дві сім'ї, щоб заощадити.

Роботу шукати краще через знайомих, якщо такої можливості немає - розсилати резюме безпосередньо в компанії, що цікавлять

Я влаштовувалася через знайомих, тому було легше і закрили очі на мій жахливий англійська і відсутність досвіду. Я психолог, але так як тут психологія мало кого цікавить, довелося екстрено навчитися репортажної зйомки. Вже 9 років працюю в одному з найбільш популярних журналів ОАЕ і є першопрохідцем.

До мене тут просто не було жінок фоторепортерів! Було дуже важко ламати стереотипи, в буквальному сенсі лізти по головах чоловіків фотографів, бігти швидше їх, займати кращі місця, встигати за секунду вихопити краще фото шейхів, навчитися розуміти їх мову, доводити, що ти не гірше, а краще! Були глузування, недовіра, поки мої колеги з різних журналів і газет зрозуміли - я не жартую і можу все! Я впоралася, зараз як риба в воді, здолала і англійську та арабську, головне залишатися собою, знати собі ціну і поважати інших.

Йдучи на співбесіду, треба не перестаратися з макіяжем і одягом - тут це зайве. При підписанні робочого контракту уважно ознайомитися з умовами, щоб в подальшому не виникли труднощі. Всі питання, що цікавлять можна задати на сторінці в фейсбуці "Українці в Еміратах" - тут велика, дружна громада.

Медицина

Медична страховка в ОАЕ обов'язкове. Зазвичай її роблять самі роботодавці, але не завжди, і тоді доведеться оформляти самому. Ціна від 150 доларів (найдешевша, входить тільки візит до лікаря, все інше доведеться оплачувати окремо). Освіта лікарів залишає бажати кращого, доведеться пошукати тлумачного.

Якщо немає страховки, то доведеться викласти близько 100 доларів за консультацію. Вирвати зуб - 200. Саме тому практично всі, у кого немає страховки, вирішують свої проблеми на батьківщині, перебуваючи у відпустці. Нескладна операція на носі мені обійшлася б в 15 тисяч, якби не страховка. Народжувати теж багато летять додому. Без страховки пологи обійдуться в найдешевшому госпіталі 2-3 тисячі.

Їжа

В ОАЕ можна знайти практично все, до чого ми звикли, крім маку (біль у серці). Він заборонений до ввезення, за його перевезення можна сісти надовго в тюрму. Свинину і продукти з неї можна знайти в Дубай в філіппінських або російських магазинах, але обмежена. Складно також знайти гречку. Шалено дорогий мед, тому і гречку і мед я везу з України.

Величезний мінус - майже всі ягоди дуже дорогі і фрукти без смаку і запаху. Єдине місце, де можна знайти смачні - в Шарджі на ринку, хлопці з Узбекистану недавно стали привозити, але за ціною золота (1 кілограм черешні - 20 доларів.

Місцева кухня досить мізерна і нам незрозуміла (ці люди не так давно жили в пустелі). Зате кухні інших країн дуже гарні - вибирайте на свій смак - від гострої індійської, до кисло-солодкого тайської. Широко поширене і улюблене блюдо - Манді (Оман) і Барьяні (Індія) - дешево і смачно!

У тиждень на сім'ю з 4 чоловік для покупки продуктів вам знадобиться близько 100 доларів (це по скромному).

Комфорт і сервіс

Про відмінну якість життя в ОАЕ багато написано, я ж хочу розповісти про мінуси, бо саме це стає сюрпризом для "заробітчан".

-безумно дорогою і часом повільний інтернет (150 доларів на місяць), тут компанія-монополіст, тому вони взагалі не заморочуються;

- таргани та інша живність! Скрізь! Навіть в супермаркетах! Їх доводиться досить часто труїти і коштує це недешево, при цьому потрібно на добу йти з квартири і потім зверху до низу все вимивати;

-пил. Варто відкрити вікна на годину, і прибирати доводиться заново, особливо під час піщаних бурь;

-пробки! Це жах ... особливо вранці і ввечері, коли всі повертаються додому; -вони! Сморід від урн, які стоять біля кожного будинку, магазину, при спеці

- нестерпний запах;

-Мало безкоштовних місць для прогулянок з дітьми, парки всі платні і до них ще треба дістатися;

-незручність для пішоходів - все дороги огороджено, а до світлофора в таку спеку йти проблематично, немає підземних переходів;

- сміття, особливо в Шарджі, Аджмане, практично ніхто за собою не прибирає в парках і на пляжі;

-нерухомість - все будується з дешевих матеріалів, тому навіть в новій квартирі або віллі через кілька місяців все починає ламатися і сипатися;

-вулиці - важко знайти потрібну адресу, на будинках відсутні номери, або розташовані не по порядку;

- в державних органах не завжди легко домогтися потрібної тобі довідки або сервісу, часто зустрічаються непрофесіонали в своїй справі;

- в місяць Рамадан потрібно стримувати себе, не можна пити, їсти, палити в громадських місцях, особливо важко не пити в жарку пору;

- освіту космічно дороге і не відповідає ціні. За 2 дітей (5-9 клас) на рік пішло 10 тисяч доларів і це дешева школа;

- кондиціонери - через спеку доводиться практично завжди включати кондиціонер, а це дорого і шкідливо для здоров'я.

Раджу перед приїздом добре ознайомитися з правилами та законами цієї країни. Стосунки поза шлюбом (якщо це стане відомо) можуть виявитися плачевними - тюремний термін, а потім депортація. Аборти тут заборонені. На вулиці не можна показувати ніжні почуття - поцілунки і обійми. Ну і звичайно не здумайте гуляти по вулиці в нетверезому стані.

Висновки

10 років в ОАЕ не пройшли для мене даром. Я знайшла друзів з різних країн, яких дуже поважаю і ціную. Освоїла нову професію. Вивчила дві мови. Відкрила в собі здатність малювати і в липні буде моя перша виставка в рідному місті. Навчилася толерантності, терпіння, позбулася деяких поганих звичок. Ця країна відкрила мені можливість подорожувати, допомагати батькам і ростити своїх дітей в безпечної та дружньому середовищі.

Для кого-то тут нестерпно (мій племінник в буквальному сенсі втік звідси через три роки), а хтось до останнього не хоче їхати. Вибір за вами, якщо не боїтеся змін, готові до труднощів, цілеспрямовані і впевнені в собі - дерзайте. Краще зробити і пожаліти, ніж не зробити і теж шкодувати.

Не хочу здатися сентиментальною, але все ж скажу-туга з'їдає серце і при всьому благополуччі - з кожним роком все сильніше хочеться додому. Після еміратовского шику, блиску і рівних доріг просто хочеться влітку сісти під черешню, дихати квітами. Восени - вдихнути запах опалого листя. Взимку - впасти обличчям у сніг. Навесні, прокинувшись, побачити бузок і постояти під дощем.


Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...