Найпопулярнішу страву фаст-фуду створили у США. 160 років тому шеф-кухар Джордж Крам випадково приготував перші картопляні чіпси, повідомляють Патріоти України. OBOZREVATEL в честь дня народження чіпсів – 24 серпня – зібрав для вас маловідомі факти про незмінну страву в раціоні кожного любителя фаст-фуду.
Місцем народження цієї популярної страви є містечко Саратога-Спрінгс, штат Нью-Йорк,
Історія створення досить кумедна, адже відбулося це випадково. Один з відвідувачів ресторану Moon's Lake Lodge відмовився їсти замовлену смажену картоплю, оскільки шматочки були занадто товсто нарізані. Розлючений кухар Крам тонко роздробив картоплю, посипав її сіллю і обсмажив у маслі.
На подив самого шеф-кухаря, клієнт просто не зміг приховати захоплення від цієї страви. Оцінивши винахід свого кухаря, ресторан додав чіпси в меню під назвою Saratoga Chips, що в перекладі означає "Саратогські лусочки". Це був тріумфальний День народження чіпсів.
Поступово вони почали набирати популярність. У 1860 році Крам відкрив ресторан, в якому на столах завжди стояли чіпси.
Відомо, що винахідник чіпсів дожив до 92 років. Одним з його секретів довголіття було те, що він ніколи не вживав в їжу свій винахід. Злі язики стверджували, що він ненавидів чіпси.
160 років тому, за часів коли чіпси можна було побачити тільки в ресторанах, вони були дорогим задоволенням. Картопляні скибочки вважали ласощами еліти і продавали тільки в дорогих закладах.
У 1932 році Херман Лей заснував в Нешвіллі, штат Теннессі, марку Lay's. Це перший національний бренд чіпсів і, відповідно, найстаріший з тих, хто дожив до наших днів.
Для того, щоб зробити 1 кілограм чіпсів, потрібно переробити 4-5 кілограмів картоплі.
Засновник компанії "Фріто-лей", майже розорений виробник морозива Елмер Дулін, купив у 1922 році рецепт виробництва чіпсів за 100 доларів. Зараз компанія переробляє 5 мільйонів тонн картоплі на рік і є одним з найбільших виробників хрусткої картоплі.
Так ось, спочатку хрустка картопля в СРСР носила дуже дивну назву: чібси. Назва не прижилася швидше за все, через свою дивину, але в офіційних документах вона зустрічалася досить часто.
Перші в Радянському Союзі чіпси, які з'явилися у 1963 році і називалися "Хрустка картопля Московська в скибочках", виробляли в Москві, на підприємстві Мосхарчокомбінат № 1, пізніше був названий МЕКПП "Колос".
Робили перші радянські чіпси з сортів картоплі, які мали обов'язково білу м'якоть, невеликі очі, мало цукру і багато крохмалю – інакше цукор при смаженні перетворювався в карамель, що погіршувало зовнішній вигляд і смак готових картопляних скибочок. А великий вміст крохмалю був потрібен для того, щоб чіпси менше поглинали масла при смаженні, краще тримали форму і набували насиченого смаку.
Картоплю чистили, різали спеціальними машинами на тонкі скибочки (близько 1,5-2 мм), потім промивали водою в спеціальних обертових барабанах, щоб скибочки не злипалися. Смажили картоплю в рафінованих оліях – як у традиційній рослинній, так і в арахісовій або кукурудзяній. Готові скибочки оцінювалися за такими параметрами: вони повинні були мати світло-жовтий колір, смак і запах як у тільки що підсмаженої картоплі, хрустку структуру.
А ось добавки до перших радянських чіпсів були дивні: крім традиційних солі та глутамату натрію, до картоплі додавали цукрову пудру з ваніліном, гострі сорти сиру і навіть варення.
В Іспанії «обвалився» гірськолижний підйомник, внаслідок чого десятки людей отримали поранення. Наразі відомо про щонайменше 30 постраждалих. Про це пише Sky News, передають Патріоти України. Інцидент стався на крісельному підйомнику на гірськолижному ...
Близько 8.5 млн гривень з державного бюджету України у 2023-2024 роках отримав гімнаст Ілля Ковтун та його тренерка Ірина Горбачева. Про це інформує Base of Ukrainian sports, передають Патріоти України. Зазначається, що в зазначену вище суму входять ли...