З архіву ПУ. Великий піст: Ортодоксальні християни відзначають Неділю Торжества Православ'я. Історія, традиції, харчування

В цей день Церква традиційно закликає розкольників до каяття. Що в теперішній перехідний період має особливий символізм для православних України, котрі нарешті отримали свою канонічну помісну православну церкву, котра має обійняти всіх єдиновірців країни

Православні християни в першу неділю Великого посту посту святкують Торжество Православ'я. Як повідомляє БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон», це свято було встановлене на Константинопольському соборі в 843 році на знак перемоги над єрессю іконоборства, зазначають Патріоти України.

До цього часу багато християн прийняли мучеництво за шанування ікон від гонителів шанування святих образів. Після Собору, на якому було відновлено іконошанування, імператриця Феодора розпорядилася влаштувати церковне торжество у першу неділю Великого посту. Цариця також постановила, що: "Хто не вшановує зображення Господа нашого, Пресвятої Його Матері та всіх святих, нехай буде проклятий!".

Святкування й особливий чин, який називається Торжество Православ'я, вперше тоді було звершено в Софійському соборі Константинополя. Пізніше, в XII і XIV століттях служба була доповнена текстами, в яких сформульовані основні догмати православ'я. Це богослужіння є торжеством істини над усіма єресями та розколами.

Під час свята Неділі Православ’я і світлого торжества вшанування священних ікон віряни співають:

День радісний і веселістю сповнений настав нині: сяйвом бо істинних догматів палає і сяє нині Церква Христова, прикрашена встановленням ікон святих і сяйвом образів, і утверджується богошанована однодумність вірних.

У Київській Русі чин Торжества Православ'я ввів у XI столітті преподобний Феодосій Печерський. Цього дня у православних храмах звучить похвала отцям, які боролися з єрессю й анафема всім, хто відійшов від істинного православ'я. У «Синодику» розділ з анафемами вважається не завершеним - тобто поповнюється іменами тих, хто вводить і вводитиме віруючих у розкол. Примітно, що за часів Радянського Союзу анафеми в Православній Церкві не проголошувалися.

У Помісних Православних Церквах «Синодик» має свої відмінності. Так як свято завжди припадає на період Великого посту - раціон цого дня також має бути пісним. Згідно з церковним Уставом, сьогодні дозволено їсти варену їжу з олією.


І це не шкода для зору! Названо головну небезпеку смартфонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:40

Головну небезпеку мобільних телефонів назвало видання The Sun із посиланням на нещодавно проведене дослідження, передають Патріоти України. Журналісти видання повідомили, що під час дослідження вчені взяли мазки з сидінь унітазів та зі смартфонів та ві...

Коханка була з ФСБ? Німецький мільярдер, оголошений мертвим шість років тому, знайшовся в Москві

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:32

Автори журналістського розслідування вважають, що Гауб міг втекти до Москви через тіньові оборудки з росіянами. Його коханку підозрюється у зв'язках з ФСБ. . Німецько-американський магнат роздрібної торгівлі, 64-річний мільярдер Карл-Еріван Гауб, який...