З архіву ПУ. Вперше в Україні: Поблизу Трускавця археологи натрапили на "довгий дім" доби неоліту (фото)

Такі споруди неодноразово виявляли на пам’ятках у Польщі, Словаччині, Угорщині, Німеччині. Однак на наших теренах вони є малодосдідженими.

Археологи Рятівної археологічної служби (РАС) завершили польові дослідження поблизу міста Трускавець на Львівщині, де натрапили на поселення культури лінійно-стрічкової кераміки на ділянці будівництва об’їзної дороги. Науковці дослідили дві споруди, характерні для цієї культури. Найбільша споруда мала розміри 23×8 м - "довгий дім" прямокутної форми, збудований у вигляді опорно-стовпової конструкції, повідомляють Патріоти України у жовтні 2020 року з посиланням на Спілку археологів України (САУ).

Такі споруди неодноразово виявляли на пам’ятках у Польщі, Словаччині, Угорщині, Німеччині. Однак на наших теренах вони є малодосдідженими. "Припускаємо, що це було невелике поселення, можливо, тимчасова стоянка на декілька десятків людей. Вона одна з небагатьох, які досі виявлені на Прикарпатті. Люди, які тут жили, мандрували на великі відстані, можливо, перейшли Карпати. Ми знайшли відщеп з обсидіану, який потрапляв до нас зі Словаччини і Угорщини", - розповів керівник досліджень, співробітник Рятівної археологічної служби та член Львівського осередку САУ Олександр Сілаєв.

Серед найцікавіших знахідок з поселення - кам’яне знаряддя у вигляді "шевського копита", артефакти з кременю та обсидіану, а також окремі уламки та частини ліпних керамічних посудин.

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....