З архіву ПУ. Заробітчанка розповіла, як і чому наші співгромадяни у Польщі готують масову "втечу" до Німеччини

Українці скаржаться, що в Польщі майже все зароблене йде на житло і харчування. Понад 70% наших заробітчан знятися з "насиджених" місць, і податися до Німеччини, котра широко розпахує для них двері

Німеччина готує революцію для трудових мігрантів — там замислили створити лояльніші умови працевлаштування для іноземців, передають Патріоти України.

Польщу це неабияк стурбувало, адже вона може не дорахуватися півмільйона робочих рук.

У Польщі панікують

У Польщі серйозно стурбовані тим, що українські заробітчани з 2019 року можуть масово виїхати працювати до Німеччини. Там збираються полегшити правила працевлаштування для громадян країн, що не входять до ЄС.

Суть змін полягає у наступному: зараз українець, перш ніж легально поїхати до Німеччини на роботу, має визначитися з місцем працевлаштування. І не просто якоюсь роботою, а тільки тією вакансією, на яку німецький роботодавець вже два місяці нікого не може знайти. З 2019-го у Німеччині хочуть дозволити в'їзд на півроку тим, хто хоче у них працювати. І вже приїхавши в країну, людина може підшукувати собі вакансію.

У Польщі вже підрахували — 59% українців, які працюють у них, можуть спакувати сумки і попрямувати до Німеччини. Щоправда, глава Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник вважає, що ця цифра може бути навіть більшою — 70%.

"Зарплати у Німеччині в кілька разів вищі, ніж у Польщі. Наприклад, у Польщі середня зарплата зараз складає 1,1 тис. євро, у східній Німеччині — 2,7 тис. євро, у західній Німеччині — 3,3 тис. євро", — заявив експерт.

А ось HR-експерт Тетяна Пашкіна поки не поспішає з висновками. "Ми ще не бачили офіційного документа, який би давав поблажки для працевлаштування у Німеччині. Адже вони стосуються не лише українців, а й представників країн третього світу. Тоді до них рвонуть і громадяни Сомалі. Які часто не дуже хочуть працювати — влаштуються і потраплять під скорочення. А за цей час перевезуть туди всіх родичів. Німеччина не дуже хоче цього. Так що поки треба дочекатися документа, а потім дивитися, що буде з нашими заробітчанами", — розповіла нам Пашкіна.

Відкласти не виходить

Самі заробітчани поки вагаються. "Ми з чоловіком вже два роки працюємо у Польщі. У нас всі зароблені гроші йдуть на те, щоб оплатити житло, на їжу і речі. Відкласти або накопичити не виходить. Якщо відкриється можливість поїхати до Німеччини, то, звісно, ми спробуємо. Хоча теж треба рахувати — зарплати там великі, але житло і їжа набагато дорожчі", — пояснила у розмові з нами жителька Львівської області Оксана Терещенко.

Про це ж говорить і Андрій з Полтавської області. На заробітки до Польщі вони з дружиною вирушили пару років тому. "Дружина зараз у декреті, не працює. Якби в Україні могли оформитися, так хоч декретні б тут отримувала. Я заробляю 3600 злотих. Половину платимо за квартиру, інша йде на харчування, памперси, одяг, і ще на заправку автомобіля. Більше нічого не залишається", — каже Андрій.

"Працювати в Польщі вигідно жителям сіл і провінційних міст. Там, де у нас взагалі немає виробництва або більше мінімалки тобі не заплатять. Якщо ти живеш у Києві або великому місті, то знайти роботу на 10-14 тисяч можна, і їхати в Польщу немає сенсу", — вважає Вікторія з Тернопільської області.

Українці, які вже працюють у Німеччині, послаблень від місцевого уряду чекають з нетерпінням. "Поки діє одна схема — отримуєш польську робочу візу і за нею їдеш працювати до Німеччини. Оформлюють як ніби ти у відрядженні. Ризик, звісно, є, якщо впіймають, то можуть і депортувати. Але поки все обходилося. Так працюють на складах, у готелях, на будівництвах. Я, наприклад, працюю кур'єром. Щойно щось зміниться, відразу влаштовуватимуся легально", — запевняє львів'янин Микола.

Повертаються з Росії

Воскобойник каже, що до старої Європи поїдуть не тільки з Польщі. "За останні чотири роки стався серйозний переворот у тренді зарубіжної роботи. Ті українці, які багато років працювали в Росії, вже їдуть до Європи. У РФ можна заробити 550 доларів на місяць, а в тій самій Польщі — 1,1 тис євро. Вони ж поїдуть і до Німеччини", — вважає експерт.

За словами експерта, вже до кінця цього року кількість запрошень на роботу до Польщі зменшиться на 18%, це приблизно 300 тис. запрошень.

"У Польщі в першому кварталі цього року було 156 тисяч вільних вакансій. У Німеччині — 1 мільйон 182 тисячі. Німеччина спокійно може "проковтнути" мільйон українців", — пояснив Воскобойник.

Поляки розраховують на грузинів і білорусів

Цього побоюються і в Польщі. Тут вважають, що якщо українці поїдуть, то за два-три місяці замість 156 тисяч вакансій у них може з'явитися півмільйона. Через це виробництво споживчих товарів зменшиться на 10%.

У Польщі вже прикидають, ким замінити українських заробітчан. Пропонують білорусів і громадян Грузії. А також думають щодо жителів Індії, Непалу і Бангладешу.

Самі ж поляки, які також їздили на заробітки в інші країни, зараз не дуже задоволені роботою в Німеччині. "Там робота у сільському господарстві досить важка. А платять за неї 1,5-1,7 євро. Зараз у Польщі можна заробити не набагато менше, а у Норвегії, Англії, Фінляндії, Бельгії на таких роботах платять більше. Тому самі поляки вже переміщаються в ці країни", — розповідає менеджер однієї з рекрутингових компаній Віктор Осипенко.

Полюють країни Балтії

Водночас на українські робочі руки вже полюють і країни Балтії. Наприклад, у маленькій Латвії, де населення становить менше 2 млн осіб, страшенно не вистачає робітників. Естонія в цьому році видала українцям втричі більше дозволів на проживання. А левову частку короткострокових дозволів на роботу тут також отримали українці — до 80%.

"Самі громадяни Латвії та Естонії також кинулися на заробітки до старої Європи. Наприклад, у сфері медицини тут давно заведено, що медики з понеділка по п'ятницю працюють у Фінляндії, а у вихідні — в рідній країні", — каже Віктор Осипенко.

Поки фактором стримування для українців є суворе законодавство цих країн. Наприклад, в Естонії роботодавець має платити іноземцю зарплату вище середньої по країні. А у рибній, переробній та сільськогосподарській галузях зарплати нижчі. Місцеві йти туди працювати не хочуть, а іноземців взяти легально неможливо.

Заманюють українців також до Чехію та Угорщини. "Їхні громадяни також їдуть працювати до північної Європи. Тому тут крім робітників, будівельників, водіїв, чекають на наших медиків, вчителів і технічних працівників з вищою та середньою освітою", — пояснює Осипенко.

Джерело: Обозреватель

Виплати біженцям: Ось яку грошову допомогу отримують українці у Німеччині та Польщі

четвер, 2 травень 2024, 6:59

Німеччина та Польща - дві країни, які прийняли найбільше українських біженців. Сукупно там перебувають понад половина всіх людей з тимчасовим захистом у ЄС."РБК-Україна" розповідає, які виплати та програми допомоги для втікачів від війни діють в Польщі...

В Україні ціни на популярний фрукт б'ють минулорічні рекорди: Що відбувається

четвер, 2 травень 2024, 6:48

Вартість бананів в Україні стрімко зросла. Закупівельна ціна перевищила торішній рекорд, сягнувши 49,8 грн за кілограм. У супермаркетах банани коштують уже близько 70 грн за кіло, передають Патріоти України. Причиною зростання є кліматичні зміни, які з...