З архіву ПУ. Зберігає шкіру молодою та захищає від раку: Дієтолог розповіла про цілющий літній овоч

Томати мають протизапальну та антиканцерогенну дію завдяки особливій речовині - лікопену.

Томати захищають від багатьох хвороб. Ілюстрація: НВ.

Найбільше нахвалюють помідори італійці та іспанці, які пишаються відомою на весь світ лікувально-профілактичною середземноморською дієтою. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" про корисні властивості цього апетитного овоча. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із її дописом без змін та скорочень.

Якби Джанні Родарі, автор улюбленої казки "Цибуліно" (Чіпполіно) жив у наші дні, то синьйор Помідор був би добрішим, бо, завдяки особливій речовині, каротиноїду лікопену, він:

  • Є природнім фотофільтром, який захищає шкіру та сітківку ока від шкідливої дії УФ-проміння. Це дуже круто, бо пряме сонячне проміння не лише спричиняє опіки, але й підвищує ризик раку шкіри.
  • Має регенеруючі властивості, тобто прискорює загоєння всіх подряпин, синців, запалень, ерозій, і бореться із сухістю (шкіра, слизові оболонки).
  • Є невід'ємною частиною раціону для тих, хто дбає про збереження молодого, свіжого стану шкіри.
  • Захищає судини та судинки від запалень, старіння, розривів і закупорки холестериновими бляшками. Судини і найдрібніші капіляри пронизують все наше тіло, по них з кров'ю транспортуються всі необхідні для життя речовини.
  • Сприяє підвищенню фертильності (здатності до запліднення) у чоловіків.
  • Зменшує шкоду від куріння сигарет (порада: кожну невикурену сигарету замінюйте великим помідором, так поступово і кинете курити, і станете здоровішим).
  • Має протизапальну та протиракову дію. Є велика кількість досліджень про антимутагенну (зниження ризику злоякісних перероджень клітин) та антиканцерогенну дію (зниження ризику росту та розповсюдження ракових пухлин) лікопену.

Помідори корисні в будь-якому вигляді, а справжній густий 100% томатний кетчуп – це теж джерело лікопену. Не менш корисним є томатний сік, який можна приготувати і подати так, що він здаватиметься напоєм богів.

Рецепт:

Узяти один жовтий помідор (шкірку ошпарити і зняти), половину червоного болгарського перцю, трошки солі (на кінчику ножа), порошку куркуми та чорного перцю.

  • Помідор збити у блендері і половину відлити у склянку.
  • В іншу половину додати куркуму, перець і збити ще раз.
  • В склянку налити пошарово.
  • Прикрасити базиліком.

Гарно, смачно, насичує".

"Люди занадто розслабились": Росіянин, який воює за Україну, розповів, що його розчаровує у цивільних українцях

четвер, 28 березень 2024, 19:28

Росіянин, який від 2014 року воює за Україну, боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів, що українцям потрібно знову стати єдиним цілим, як це було 2022 року, щоб перемогти Росію, передають Патріоти України. "Барсік" наголосив, що на початку війни ук...

Тато чи мама? Вчені пояснили, від кого діти успадковують розумові здібності

четвер, 28 березень 2024, 18:30

Інтелект, як і інші здібності дитини визначається спадковими факторами та неспадковими факторами. Як стверджують вчені інтелект - це лише на 40–60% спадковість, решта залежить від впливу середовища. Науковців давно цікавило питання, хто в цих відсотках...