З архіву ПУ. Здав 1600 радянських шпигунів! Спливла вражаюча історія найуспішнішого американського агента

Спеціальний агент ЦРУ Дмитро Поляков передав західній розвідці більше 20 ящиків з секретними документами і здав 1600 агентів радянських спецслужб. Він 25 років працював в радянському ГРУ, ставши одним з найуспішніших "кротів" в історії. Про безпрецедентний подвиг Полякова, відомого під псевдонімом "Бурбон", розповів "Рамблер", передають Патріоти України.

Будучи ветераном Другої Світової війни, кавалером орденів Червоної Зірки і Вітчизняної війни, Поляков демобілізувався в званні майора і після успішного навчання на курсах Генштабу СРСР, був направлений на службу в ГРУ, де почалася його кар'єра розвідника.

Причиною, через яку Поляков став працювати на ГРУ, стала злочинна жадібність радянської розвідки. У 60-х роках, коли він працював в США, в представництві Радянського Союзу в Військово-штабному комітеті Організації Об'єднаних Націй, у Полякова захворів тримісячний син. Дитині була потрібна термінова операція, яка коштувала 400 доларів, але в ГРУ йому відмовили в допомозі.

Незабаром після цього, в 1961 році Поляков зв'язався з агентом ФБР, запропонувавши свої послуги. Спочатку він здав Бюро декількох шифрувальників, які працювали під прикриттям в радянських представництвах в Америці. Вдруге Поляков передав інформацію про п'ятдесят агентів ГРУ і КДБ, які діяли в США. Згодом він не тільки повідомляв в ФБР інформацію про нелегальних агентів радянської розвідки, але і передавав секретні документи, які згодом використовувалися американцями в якості навчальних посібників.

Через рік успішної співпраці з ФБР, Дмитро Поляков почав працювати на ЦРУ. З Центральним Розвідувальним Управлінням агент, під псевдонімом "Бурбон", співпрацював аж до 1986 року. Поляков поставляв в США інформацію про численні агентів і операціях ГРУ, викрадав і переправляв в Штати різні секретні документи. Однією з найбільш успішних його операцій стала доставка в Америку телефонних довідників Генштабу СРСР і ГРУ.

У липні 1986 року Дмитро Поляков був розкритий. Радянській розвідці це вдалося тільки завдяки завербованому ними американському "кроту". Агент був заарештований, і після швидкого суду засуджений до розстрілу. Дмитра Полякова стратили навесні 1988 року, незважаючи на те, що навіть президент США Рональд Рейган просив про його помилування.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...