З архіву ПУ. Здивувалися навіть археологи: Грибник випадково знайшов у лісі зброю, якій понад 3 тисячі років (фото)

У Чехії в районі Есеніцко в Північній Моравії чоловік недалеко від свого будинку шукав гриби після дощу і випадково виявив меч бронзового століття віком 3 300 років. Спочатку він помітив клинок, який стирчав між каменів, передають Патріоти України.

"Тільки що пройшов дощ, і я пішов збирати гриби. По дорозі я побачив шматок металу, що стирчить з каменів. Я штовхнув його і виявив, що це був клинок, частина меча. Потім я викопав ще трохи, і виявив бронзову сокиру", - розповів він.

Чоловік повідомив про знахідку археологам. Вони провели кілька аналізів, які допомогли встановити вік меча і топора - вони датуються приблизно 1300 роком до нашої ери і нагадують зброю, яка використовувалася в основному на території сучасної Північної Німеччини.

"У меча восьмикутна рукоять. Це тільки другий меч такого типу, який знайшли в цьому регіоні", - зазначив керівник відділу археології в сусідньому Сілезькому музеї.

Експерти були здивовані, що такий меч був знайдений в Есеніцко, тому що в той час район був малонаселеним. Однак тестування грунту показало, що знахідка дійсно місцева.

Меч був дорогим товаром в цій частині Європи 3300 років тому, коли Середньодунайська культура Урнфілда тільки зароджувалася в цьому регіоні. Бронзові мечі виготовляли шляхом плавлення бронзи до тих пір, поки вона не перетворювалася в рідкий метал, після чого її заливали в форму.

"Меч з Есеніцко - не найкращий приклад цього методу. Вони явно старалися з усіх сил, але якість насправді була досить низькою. Рентгенівські дослідження показують, що всередині зброї багато маленьких бульбашок. Це говорить про те, що меч не використовувався в бою, а мав символічне значення ", - додали фахівці.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...