З України дивом не вивезли трипільську вазу віком у 7 тис. років. Мешканка Київщини вказала, що відправила до Швейцарії одяг та подарунок

Українські митники знайшли у посилці трипільську вазу, якій 7 тисяч років

На митному контролі з України до Швейцарії працівники виявили та вилучили трипільську вазу, орієнтовний вік якої налічує 7 тисяч років, передають Патріоти України з посиланням на Державну митну службу.

Стародавня ваза археологічної культури Кукутень-Трипілля доби енеоліту знаходилась у міжнародному поштовому відправленні. За супровідними документами в посилці мешканка Київщини відправила одяг та подарунок. Проте під час огляду митники знайшли керамічний виріб з "очевидними ознаками старовини", тому відправили його на експертизу до Національного музею історії України.

"Як визначили експерти, предмет, наданий на експертизу, – це розписна посудина на піддоні. Подібні вироби характерні для культурної спільності Кукутень-Трипілля доби енеоліту. Специфіка морфології і особливості розпису дають підстави стверджувати про належність посудини до середини V тисячоліття до н.е. Аналогічні за формою та розписом вази походять із поселень в долині Дністра", – написали експерти.

Ваза складається з декількох склеєних елементів з розписом у вигляді стилізованих змій згори і підвальних дуг – внизу. Також музейники підтвердили автентичність усіх елементів і класифікували вазу як предмет археології з культурною цінністю.

Державна митна служба України

Державна митна служба України

Державна митна служба України

На мешканку Київщини митники склали протокол про порушення правил відправлення за статтею 473 Митного кодексу України. Згідно з нею на вивезення культурних цінностей потрібно мати дозвільні документи, які мають передати митникам. Через те, що працівники не отримали жодної супровідної документації, вазу вилучили.

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...