З України почали забороняти виїзд 16-17-річних юнаків: Юристи розповіли, що відбувається

З України не випускають 17-річних

В Україні під час воєнного стану призовний вік становить від 18 до 60 років. Проте немало батьків прагнуть відправити своїх 17-річних синів за кордон, щоб уберегти їх від мобілізації. Однак не всім 17-річним хлопцям дозволяють виїзд за кордон.

Чому їх можуть не випустити за межі держави, роз'яснили в юридичному Telegram-каналі "Вертикаль".

Відповідно до закону, 17-річні хлопці мають право на безперешкодний виїзд за кордон. Адже призовний вік в Україні настає з 18 років. Однак нерідко так трапляється, що юнаків зупиняють на кордоні і не дають їм виїхати.

Так може статись через нову урядову постанову. Цією постановою в Україні знизили вік, в якому юнаки мають ставати на військовий облік. Тепер вони мають це робити після 16 років, у неповні 17. Причому вони мають стати на облік не в той рік, коли їм виповнилося 16, а у той, коли їм має бути 17. Але - до 17 років.

"В Україні ввели нову постанову - зменшили вік, коли треба ставати на військовий облік. Тепер хлопці мають ставати на нього з 16 років. І відповідно, не тільки стати на облік, а й отримати приписне", - пояснюють юристи.

Наприклад, якщо хлопцеві виповниться 17 років 15 червня 2023, то він має стати на військовий облік у проміжку між 1 січня та 15 червня 2023. Якщо ж він цього вчасно не зробив, і в 17 років у нього ще немає приписного свідоцтва, то його можуть не випустити за кордон. Що і відбувається при перетині кордону.

Та якщо в 17-річного юнака є приписне свідоцтво, і він вже стоїть на військовому обліку, то не дозволити йому виїзд за кордон не мають права.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....