За чи проти: Соціологи з'ясували, як українці ставляться до легалізації медичного канабісу

Відносна більшість українців позитивно ставляться до легалізації медичного канабісу. Останнім часом ставлення до легких наркотиків змінюється, передають Патріоти Україниз посиланням на дані опитування КМІС.

На базове запитання (без додаткової інформації) 43% українців відповідають, що вони ставляться позитивно до легалізації медичного канабісу. Майже втричі менше респондентів (16%) відповіли, що вони ставляться негативно. При цьому 41% респондентів мають або нейтральне, або невизначене ставлення.

У випадку запитання, де "уточнювали", що мова йде про легкий наркотик - марихуану, показники схвалення виявилися досить подібними. Так, 45% у такому формулюванні відповіли, що вони позитивно ставляться до легалізації (різниця порівняно з базовим запитанням - у межах статистичної похибки). Водночас частка противників хоч і статистично значущо (понад похибку) вища, але все одно становить лише 23%. Ще 32% мають нейтральне або невизначене ставлення.

І нарешті варіант, де робили акцент на полегшенні болю. У такому контексті більшість українців - 57% - схвалюють легалізацію медичного канабісу. Лише 14% все одно мають негативне ставлення, а ще 28% мають нейтральне або невизначене ставлення.

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, євроатлантична інтеграція, яку безумовно підтримує більшість населення України, стосується не лише соціально-економічних чи безпекових питань, а також - світоглядного виміру, зокрема, із непростих, дискусійних питань. Це стосується і легалізації канабісу.

"Зростання позитивного ставлення до легалізації медичного канабісу можна розглядати як один із індикаторів осучаснення цінностей українців та наближення до європейських / західних, більшої кристалізації України як частини Європейського / Західного світу", - сказав він.

Соціолог нагадав, що не так давно українці демонстрували значно вищий консерватизм. Наприклад, в одному з опитувань колег ще в 2016 році 85% вважали, що легкі наркотики треба "повністю заборонити". У 2019 році в опитуванні КМІС 76% респондентів відповіли, що вони не будуть користуватися медіа, яке "постійно просуває питання легалізації легких наркотиків, проституції".

"Прикметним є те, що раніше типовим було використання терміну "легкі наркотики" для дослідження питання (і це відображалося у формулюваннях запитань). Наразі ж важливо, що рамка самої дискусії була переформатована на обговорення "канабісу" і на цьому етапі - з акцентом на медичні цілі. Для багатьох українців такий формат є значно більш прийнятним, та навіть узагалі відкрив українців до переосмислення питання і дозволив "прийняти" аргументи (а не наперед відповідати категоричною відмовою, тому що ми говоримо про "наркотики")", - сказав Грушецький.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 16-22 травня 2024 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Мінреінтеграції пояснило, як евакуюватись за відсутності документів

вівторок, 20 серпень 2024, 9:20

Українців закликали в жодному разі не відмовлятись від евакуації з небезпечних територій. Виїхати безкоштовно можна навіть за відсутності документів, передають Патріоти України з посиланням на заяву Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупова...

Буде гірше: Експерт попередив про можливі відключення світла на 6-8 годин на добу

вівторок, 20 серпень 2024, 8:56

В опалювальний період, за оптимістичним сценарієм, світло може бути відключено на 6-8 годин щодня. Про це в ефірі КИЇВ24 повідомив експерт з енергетичних питань Андрій Закревський, передають Патріоти України. Закревський пояснив, що під час пікових нав...