За добу насправді заражається по 50-60 тисяч українців. Попереду ще кілька хвиль COVID-19. Перехворіла майже половина населення, - Курпіта

В Україні

В Україні коронавірусів щодоби заражається 50-60 тисяч чоловік, але приблизно лише п'ята частина з них потрапляє в офіційну статистику МОЗ. Такий захворюваності сприяють більш агресивні штами, крім того, вже могла сформуватися і українська мутація COVID-19.

Епідемія повинна піти на спад приблизно з 10-х чисел квітня, але розслаблятися рано, в Україні може бути ще кілька хвиль коронавируса. В Україні слід було б ввести локдаун за прикладом високорозвинених країн Європи, адже нинішні методи стримування інфекції не є повноцінними.

Про це і не тільки в інтерв'ю OBOZREVATEL розповів лікар-інфекціоніст, викладач школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта, зазначають Патріоти України. Далі наводимо його пряму мову.

Епідемія коронавірусу в Україні продовжує розвиватись, оскільки у суспільстві є досить великий відсоток людей, чутливих до нього. Переважна більшість хворих все-таки з мегаполісів, бо там люди частіше контактують один з одним.

Епідемія поступово переходить на центральні області і лівобережжя. Кількість хворих зростає у Харківській, Миколаївській та Сумській областях, що є свідченням руху хвилі із заходу на схід. Цьому сприяє потрапляння до України мутованих штамів і формування нашої власної мутації COVID-19.

Може бути ще кілька хвиль епідемії

Десь із 10 квітня матимемо зменшення кількості захворювання. Таку тенденцію бачимо в Івано-Франківській області (одна із перших областей, звідки почалось активне поширення коронавірусу і котра увійшла в червону зону посилення карантину. – ред). До великодніх свят епідемія відносно стабілізується. Але що буде після – важко спрогнозувати.

Є ризики, що черговий підйом буде в другій половині травня-на початку червня. Будемо сподіватися, що весна буде теплою, люди менше контактуватимуть один з одним і довше перебуватимуть на повітрі.

Загалом потрібно налаштовуватися на те, що у 2021 році може бути дві, а то й три хвилі коронавірусу. Чи будуть вони сильнішими або меншими – спрогнозувати важко. Основна проблема пов’язана з низькими темпами вакцинації, і це не додає оптимізму.

Вірус поширюється від хворої людини до тої, яка не хворіла. Чим більше ми контактуємо один з одним, як взимку у закритих приміщеннях, тим більше шансів інфікуватися. Протягом 3-4 тижнів відбувається максимум контактів, які призводять до того, що група, куди потрапив вірус, проходить через хвилю заражень. Вона досягає певного піку, після чого йде на зниження доти, поки вірус знову не зміниться. Такий природній перебіг будь-якої епідемії.

Зазвичай, з настанням тепла, люди менше групуються і перебувають у закритих приміщеннях, більше бувають на свіжому повітрі, і це дає зменшення кількості випадків.

Щодня заражаються близько 50 тисяч українців

Хочу нагадати, що специфічного лікування від коронавірусної інфекції не існує ніде в світі. Говорячи про лікування COVID-19, ми говоримо саме про лікування наслідків, які розвиваються у вигляді пневмонії.

Офіційно у нас реєструється 12-16 тисяч хворих на добу. Але неофіційно, за даними Національної академії наук, об’єктивна кількість хворих – 50-60 тисяч щодня. Тому зростає кількість важких випадків.

Чому хворіє молодь? Це може бути в результаті мутацій вірусу або через те, що епідемія поширюється серед найбільш активної групи людей, яка найбільше контактує одне з одним.

Є таке дослідження, яке називається "обмеження дослідника". Якщо ви спілкуєтесь з лікарями у стаціонарі, куди потрапляють люди із серйозними ускладненнями, вони розповідатимуть саме про складні випадки. Сімейні розкажуть про сімейні вогнища, де хворіють по 3-4 людини, а за медичною допомогою звертається тільки одна, найтяжча. Вони й фіксують легкі та безсимптомні форми коронавірусу, які не потрапляють до статистики і їх начебто не виявляють.

А от анестезіологи вам скажуть, що взагалі всі хворі важкі потребують реанімаційних заходів.

Проте нема жодної країни світу, де би статистика фіксувала усі випадки. Похибка є завжди.

Спираючись на дані математичних моделей, що в Україні може відбуватися до 50-60 тисяч заражень щодня, то загалом могло перехворіти близько 40% населення.

Це велика цифра, але ж 60% ще не проконтактувало з вірусом. На жаль, є куди рухатися.

Чим допоможе адаптивний карантин

Заходи, які пропонуються владою, є неповноцінними. Ми розтягуємо епідемію в часі через серйозні економічні наслідки, але, як ми вже переконалися, такий метод не призводить до покращення ситуації.

Врешті-решт вона може бути гіршою, аніж якби був запроваджений досить жорсткий карантин, як у наших сусідів. Та ж сама Чехія, Словаччина, Польща – не знімали обмежень і продовжують підтримувати їх, незважаючи на багато вищі темпи вакцинації.

Є проблеми: Нацбанк повідомив, які регіони найбільше відчувають брак робочої сили

субота, 4 травень 2024, 2:35

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України. Так, за оцінками НБУ, робоча сила у в...

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...