За красивою легендою стоять справжні герої: На честь "Привида Києва" в столиці названо вулицю

У Києві названо вулицю на честь Олександра Оксанченка - одного з "Привидів Києва"

На засіданні Київської міської ради депутати підтримали ініціативу містян та військовослужбовців-авіаторів, які давно просили столичну владу вшанувати Героя і назвали вулицю на честь "Привида Києва", першого в сонмі колективного героя. Про це повідомило Повітряне командування Центр.

"Ім’я легендарного українського льотчика 831 бригади тактичної авіації, Героя України, оборонця столиці і одного із "Привидів Києва", полковника Олександра Оксанченка уславлено у назві столичної вулиці у Шевченківському районі (на Нивках). Таким чином на засіданні Київської міської ради депутати підтримали ініціативу містян та військовослужбовців-авіаторів, які давно просили столичну владу вшанувати Героя. Вони перейменували одну зі зросійщених вулиць Огарьова на Оксанченка", - йдеться в повідомленні.

У командуванні нагадали, що полковника Героя України (посмертно) Олександра Оксанченка знає увесь світ як льотчика 1 класу, інструктора та учасника багатьох міжнародних авіашоу.

"З початком повномасштабної війни з Росією він одним з перших піднявся в небо на захист України. Як найбільш досвідчений повітряний ас долучився до оборони Києва у перші дні, але в одному із важких повітряних боїв героїчно загинув. Мужність, героїзм та жертовність полковника Олександра Оксанченка дали початок легенді про "Привида Києва", - зазначає пресслужба Повітряного командування Центр.

Останній виліт аса відбувся 25 лютого 2022 року. До того часу полковник Олександр Оксанченко встиг дослужити до граничного віку перебування на військовій службі — він звільнився у запас у 50 років у 2018 році. З нальотом понад 2000 годин за плечима, участю в АТО, де буремного 2014 року встиг виконати десятки бойових вильотів, зі світовою славою повітряного аса та орденом Данила Галицького і медаллю «За військову службу Україні» на парадному кітелі. Також на той час Олександр Якович вже став людиною року в Миргороді, отримавши звання почесного громадянина міста, певний час працював депутатом Миргородської міської ради. Та кривавий світанок 24 лютого 2022 року повернув його до кабіни винищувача. І вже наступного дня, відволікаючи на себе ворожу авіацію, він героїчно загинув у повітряному бою в небі над Києвом.


У Боярці декомунізували пам'ятник Павці Корчагіну (відео)

неділя, 8 вересень 2024, 6:20

Найбільш відома споруда містечка під Києвом, котра символізувала відомого на весь комуністичний світ героя автобіографічної книги Миколи Островського, поїхав у заслання. Відтепер пам'ятник знаходитиметься у Музеї монументального мистецтва тоталітарної ...

Критичний фактор? Вчені пояснили, як забруднене повітря і шум доріг впливають на здатність мати дітей

субота, 7 вересень 2024, 23:50

Тривалий вплив забрудненого повітря та шуму, спричинений транспортом, може підвищувати ризик безпліддя. Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі The BMJ, пише MedicalXpress, передають Патріоти України. Зокрема, забруднення повітря дрібними ч...