За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України.

Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інституту Амосова став 42-річний Роман Кліза з Волині.

До повномасштабного вторгнення росіян чоловік працював водієм за кордоном. Після початку великої війни він приєднався до ЗСУ, був аеророзвідником. У грудні минулого року боєць зазнав важкого поранення.

У війську Роман був аеророзвідником.
Врятувала чоловіка команда кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інституту Амосова.
ФОТО: НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР "НЕЗЛАМНІ"

"Ми вийшли на позиції і тільки підійшли до бліндажа, як до нас прилетів дрон. Далі нічого не памʼятаю", – згадує Роман.

Того дня один з його побратимів загинув, а самого військового доправили до шпиталю. Він пробув у комі дев’ять днів. Отямився він уже в лікарні Дніпра.

"Тамтешні медики зробили все можливе, аби врятувати чоловіка. Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку.

Та більш критичним було те, що один з уламків снаряду застряг у грудній клітині чоловіка просто за міліметр від трахеї та дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи. Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту та захисник помер би за лічені секунди", – розповідають лікарі.

Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту захисника
Кардіохірурги вийняли уламок, не пошкодивши життєво важливі структури.
ФОТО: "НЕЗЛАМНІ"

Після того, як стан захисника стабілізували, його транспортували до Львова, де медики провели обстеження та склали план операції.

"Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту і дугу та безпечно вийняли уламок, який застряг в стінці аорти, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує", – розповідає керівник Центру серця та судин Лікарні Святого Пантелеймона Роман Домашич.

Після тижня занять з фізичним терапевтом чоловік зумів зробити свої перші кроки.

Нині захисник проходить реабілітацію.
ФОТО: "НЕЗЛАМНІ"

Нині військовий проходить реабілітацію – через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація.

Заняття з фізичним терапевтом дали результат – уже за тиждень зумів зробити свої перші кроки.

"Найбільше мотивує те, що я бачу результат. З кожним днем я роблю на кілька кроків більше, це дає надію", – ділиться пацієнт.

З кожним днем чоловік робить на кілька кроків більше.

У грудні минулого року боєць зазнав важкого поранення.
ФОТО: "НЕЗЛАМНІ"

Надалі Романа чекає ще – нейрохірургічна операція для відновлення дефекту черепа. Зараз для нього виготовляють індивідуальні титанові 3D пластини.

Видурював гроші у сімей українських полонених: СБУ викрила шахрая, який видавав себе за офіцера (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:34

Служба безпеки ліквідувала шахрайську схему виманювання грошей у родичів українських військовополонених та зниклих безвісти. Про це інформує пресслужба СБУ, передають Патріоти України. Зазначається, що зловмисник видавав себе за офіцера Служби безпеки ...

На Житомирщині син зарубав рідну матір сокирою і намагався спалити тіло в пічці (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:18

У Житомирській області чоловік жорстоко зарубав сокирою рідну матір, а потім намагався уникнути відповідальності за вбивство. Про це повідомили у поліції регіону, передають Патріоти України. До поліції надійшло повідомлення від жительки м. Андрушівки п...