За надмірний поспіх до "кінця епохи бідності": Урядовці попередили пенсіонерів про можливе урізання розміру соцвиплат у разі виявлених порушень

У 2021 році заплановано п'ять етапів підвищення пенсії в Україні, проте деяким пенсіонерам через порушення можуть скоротити виплати, повідомляють Патріоти України з посиланням на "НВ".

Так, відповідно до закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, пенсія може бути скорочена з наступних причин:

  • судові рішення, постанови і вироки (з майнових стягнень)
  • виконавчі написи нотаріусів
  • інші рішення і постанови, виконання яких проводиться аналогічно виконання судових рішень.

Однак найбільш поширена причина списання частини пенсії - це її переплата з вини самого пенсіонера. Це відбувається, коли людина за законом втрачає право на пенсію або її частину, але не інформує про це пенсійні органи, продовжуючи отримувати гроші.

Наприклад, це може бути працевлаштування пенсіонера, яке впливає на його право отримувати доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки доплат до пенсії при зміні прожиткового мінімуму.

Так, для працюючих пенсіонерів не проводяться перерахунки доплати до мінімального розміру пенсії та за понаднормовий стаж, пов'язані з підвищенням прожиткового мінімуму.

Одержувач пенсії повинен самостійно повідомити в управління Пенсійного фонду за місцем проживання про зміни, які можуть вплинути на розмір його пенсійних виплат. На це по закону відводиться 10 днів.

У разі примусового стягнення відрахування з пенсії не можуть перевищувати 20% її розміру. Наприклад, якщо з пенсіонера, який одержує 2000 грн пенсії, необхідно стягнути 600 грн, суму розіб'ють на дві місяці - 400 грн в перший (67%) і 200 в другій.

При цьому, є винятки, за яких з пенсії може бути утримано навіть 50% її розміру.

Йдеться про:

  • стягнення аліментів
  • відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств і організацій
  • відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я
  • повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...