За що українців у Польщі можуть оштрафувати: ТОП-5 ситуацій, у яких може опинитися кожен

Українці, які втекли від війни до Польщі, можуть отримати статус біженця, тимчасовий захист або інший вид захисту відповідно до міжнародних та польських законодавчих норм, передають Патріоти України.

Польща є однією з країн, яка приймає біженців з України. Тут українці шукають притулок та можливості для кращого, безпечного майбутнього. Особи, які отримали статус біженця або інший вид захисту, мають право на певні соціальні та правові гарантії, такі як доступ до освіти, медичних послуг, працевлаштування та інші соціальні пільги.

Українські біженці також можуть отримати підтримку від громадських організацій та міжнародних організацій, які допомагають в їх інтеграції в польське суспільство та надають необхідну підтримку у їхній адаптації. Однак крім допомоги, в Польщі діють й деякі обмеження для українців, зокрема штрафи.

Штрафи в Польщі для українців

Недогляд за дітьми

Муніципальна поліція має право накладати штраф чи догану на батьків або опікунів, які залишили дитину до 7 років саму вдома, навіть у випадку, коли немає безпосередньої загрози її життю. Вживання батьками алкоголю при дітях теж може мати тяжкі наслідки. Іноді для втручання в таку ситуацію поліції достатньо телефонного дзвінка від пильного сусіда. За прогулянку з дитиною по проїжджій частині, велосипедній доріжці чи залізничній колії можуть оштрафувати. Дітям до 10 років заборонено кататися на електросамокаті, скейтборді тощо на велодоріжках чи дорогах. Вони можуть їздити тільки в житловій зоні під наглядом дорослих. Діти з 10 до 18 років повинні мати велосипедну картку або спеціальні водійські права категорії AM, A1, B1 або T, які отримують у школі. Якщо порушити ці правила, то батькам чи опікунам дитини доведеться заплатити штраф від 200 злотих (1783 грн).

Неправильне поводження з домашніми улюбленцями

Власники собак, породи яких вважаються агресивними, можуть отримати штраф чи догану, якщо пес буде без намордника і повідця в публічних місцях. У Польщі немає загальної заборони ходити на пляж із собакою, але кожна ґміна ухвалює власні правила щодо, наприклад, підтримання чистоти та порядку. Тому в багатьох прибережних містах існує заборона на вигул собак на пляжах та дюнах. За порушення можна сплатити штраф розміром до 500 злотих (4457 грн).

Збирання грибів у національних парках

У державних лісах Польщі можна збирати гриби практично без обмежень. Зовсім інші правила діють у національних парках. Лісова охорона може оштрафувати вас за збір грибів у забороненому місці, тому уважно читайте таблички перед входом. Штраф за це правопорушення передбачає суму до 500 злотих (4457 грн).

Гриль у заборонених місцях

Поціновувачі шашликів та овочів на грилі мають знати, що таке готування в заборонених місцях може спустошити гаманець. Зокрема, розводити багаття та готувати на ньому їжу не можна в таких локаціях:

  • лісові масиви і території на відстані 100 метрів від межі лісу (крім випадків, коли там є передбачені для цього місця);
  • парки (крім тих, де це дозволено).

У Кракові є чотири дозволених місця для гриля. Штраф за гриль в інших місцях може становити 500 злотих (4457 грн).

Неправильне використання балкона

Накладають штраф і за неправильну поведінку на власному балконі. Те, чого не можна робити, зазвичай прописують у правилах об'єднань житлових будинків. Зокрема, не можна встановлювати надувний басейн, якщо вода з нього може виливатися на тротуар чи це буде шкодити сусідам знизу. Також не можна виставляти або розвішувати важкі предмети, кидати їх з балкона, розливати рідини та викидати сміття. За такі порушення чекає штраф у розмірі 500 злотих (4457 грн) або догана чи позбавлення волі за навмисні дії.

Шокуюча цифра: Скільки в Україні зниклих безвісти

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:57

Наразі в Україні зниклими безвісти є понад 50 тис. людей. До повномасштабного вторгнення Росії ця цифра була в чотири рази меншою. Про це повідомив заступник голови Нацполіції України Андрій Нєбитов. передають Патріоти України. За його словами, до поча...

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...