За сприяння прокуратури на Чернігівщині розорюють тисячолітні кургани, - журналіст (фото)

​Важко собі уявити, щоб в якійсь країні цивілізованного світу знищували історичні пам’ятки, а тим більше ті, яким тисячі років. Знищували бездумно і за повної бездіяльності з боку органів державної влади.

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко, в карантин ходить по лікарнях з “гуманітарною” допомогою та імітує посиленну діяльність. А прокурор області Андрій Парусов вітає ветеранів зі сайту прокуратури з Днем перемоги. В цей же самий час агрохолдинги продовжують знищувати тисячилітні пам’ятки історії та археології, які залишилися нам від наших пращурів. Мова йде про кургани, вік яких перевищує 3-5 тисяч років. Кургани, які і досі не досліджені і мають охоронятися законами України. Про цю кричущу наругу над пам’яттю предків та історію, написав один з небагатьох на Чернігівщині журналістів, що опікується збереженням курганів – Віталій Назаренко. Патріоти України пропонують вам прочитати допис із його сторінки у соцмережі "Фейсбук".

Я стою на безіменному кургані – безликому, як українська правоохоронна система. Стоячи ногами на ще не до кінця розораній верхівці тисячолітньої пам’ятки, від безсилля хочеться кричати! До якого часу триватиме наруга над пам’яттю українців?! Доки прокурори не помічатимуть кричущих порушень пам’яткоохоронного законодавства?

Це – безіменний курган поблизу села Прохори Комарівської ОТГ. Землекористувач – ТОВ «Агротрейд». За кілька кілометрів від нього – курган Вовча Гора (або Вовча Могила). Землекористувач – ТОВ «Дружба Нова». Сьогоднішні бабусі-дідусі розповідають, що він був заввишки з 4-поверховий будинок. Діти з довколишніх сіл ходили на Мокре поле, аби спуститись із тисячолітньої «гори» на санках. Навіть розораним з відстані в кілька кілометрів цей курган вражає величчю розмірів.

Рік тому спеціалісти профільних відомств з ОДА та облради задокументували порушення пам’яткоохоронного законодавства. 25 (!!!) розораних курганів доби бронзи, 20 з яких – обліковані. Спеціалісти передали всі матеріали в МВС та прокуратуру. Минув рік, прийшла весна – кургани знову розорані. Реакції – нуль! Ні штрафів, ні посадок!

Чи можливе таке ставлення до історії у незалежних націй? Ні! Хто ж тоді українці? Загнані в резервацію автохтони? Доба бронзи, доба єгипетських пірамід, п’ять тисяч років – це все і досі не копане та не досліджене археологами. Тут був енеоліт, були скіфи. Це все ще можна відновити. Потрібно тільки бажання та фінансування, і найголовніше – воля політичної еліти. Та найперше – дія закону! Поки що закон не діє навіть на папері.

Андрій Парусов. Фото: соцмережі.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...