"Що ви за господиня, якщо не робили закрутки на зиму?" - часто можна почути від наших бабусь. Це зараз ми живемо в 21 столітті, де є холодильники, морозильні камери і продукти можуть там зберігатись місяцями та не псуватись. З року в рік все менше господинь роблять закрутки, але все ж роблять, і в магазинах також вибір великий. Напрошується логічне запитання: а це корисно? Відповідь дав фітнес-тренер та консультант зі здорового харчування Юрій Попко, передають Патріоти України.
«Рецепт маринування овочів, до прикладу беремо огірочки: на 1 літр води додати цукру 8 чайних ложок, 4 чайні ложки солі та 5 столових ложок оцту 9%. Кип'ятити 3 хвилини й залити гарячим маринадом банки. Після покласти банки стерилізуватися в киплячу воду на 8 хвилин.
Тобто були огірки звичайні низькокалорійні і корисні, а вийшло що? Проти цукру я нічого не маю, він і так всюди є, тільки для чого нам ще його стільки, якщо в більшості з нас він і так добову норму перевищує у декілька разів. Добова норма 6 ложечок чайних в середньому, це я не про чай і каву, яку ви солодите, а загалом з продуктів також. Чим шкідливе систематичне зловживання цукром, певно відомо кожному. У 4 чайних ложках солі її 28 грамів, а добова норма — 6 грамів. Крім того, овочі проходять високу термічну обробку, тобто стерилізацію.
Після неї значна частина вітамінів в продуктах зменшується, особливо вітамін С. Натомість мінерали зберігаються, але не забуваємо, що в банку ми поклали овоч, а на виході отримаємо ще купу солі з цукром. Тобто спочатку був огірок, а на виході ми отримали невідомо що, суміш з солі, цукру і сумнівної якості овочі. На цьому фоні парниковий взагалі здається вже якимось ідеальним, я вже мовчу про інші овочі, фрукти, ягоди які банально можна заморозити, чи засолити (типу капусти)".
За словами консультанта з харчування, консервацію їсти можна, це не отрута, але спеціально робити закрутки — це даремна витрата часу, грошей і перевод продуктів, бо є кращі методи зберігання цих же сезонних овочів, або ж є вибір свіжих у продажі. «Але краще парникові, ніж мариновані. Це стосується тих, які ви не можете заморозити, наприклад, огірки».
Індійське управління з контролю за безпекою продуктів харчування та дотримання стандартів (FSSAI) поінформувало про масштабні перевірки партій вироблених та відправлених за кордон прянощів та приправ індійського походження. Про це пише Reuters, передаю...
Що ближче новий закон про мобілізацію до набуття чинності (18 травня), відкриваються все більше нових сюрпризів, які підготували для українців законодавців. І один з них - неможливість оновити особисті дані про себе без обов'язково відвідування ТЦК та ...