Забудьте про насос: У NASA заявили про створення безповітряних колес для велосипедів (фото)

Звичайні гумові колеса важко використовувати для дослідження інших планет і небесних тіл через величезну кількість каменів та різних гострих предметів. Колись NASA використовувала металеві колеса, але це призвело до нових проблем - з часом вони деформуються, стають крихкими та частіше ламаються, передають Патріоти України.

Тоді космічне агентство витратило кілька мільйонів доларів за останні сім років на розробку нітінолу: металевого сплаву на основі нікелю та титану. Основна перевага перед металевими колесами — так званий ефект пам’яті форми, через що колесо повертається до свого первісного вигляду навіть після деформацій.

І ось нітінол нарешті стане доступним не тільки для марсоходів, але і для підкорювачів Землі — велосипедів, пише Gizmodo. Стартап The Smart Tire Company оголосив, що він створює металеву велосипедну шину зі сплаву NASA. Імовірно, таке колесо не те що ніколи не треба буде накачувати — воно і прослужить довше самого велосипеда.

У компанії розраховують, що зможуть почати продавати шини METL (Martensite Elasticized Tubular Loading) вже у 2022 році. Їхня вартість поки невідома, але навряд чи вона буде досить низькою, щоб отримати цінник навіть середнього класу. Проте, з часом ціна точно виправдається, адже велосипедистам не доведеться витрачатися на регулярне обслуговування коліс.

Серед негативних сторін нових шин відзначають їхню відкриту конструкцію, через що колесо може досить швидко збирати сміття. Гладка поверхня шини означає, що зчеплення з дорогою буде не найкращим, тому на METL будуть наносити спеціальний гумоподібний протектор з поліуретану. Згодом він буде зношуватися, і протектор потрібно буде наносити повторно, але очікується, що таке обслуговування буде набагато дешевшим, ніж регулярна заміна комплекту шин.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...