Загадка мільйону років: У Китаї археологи відкопали череп "людини-дракона", котрий вражає своєю будовою

Цей вид міг бути таким же розумним як і Homo sapiens

У 1989 і 1990 роках в районі Юньян провінції Хубей, Центральний Китай, було розкопано пару черепів віком 1 мільйон років, які належали невідомому виду людини. Дослідники назвали їх "Людина Юньсянь". Третій подібний череп було знайдено неподалік у 2022 році, але загадка від цього не стала менш туманною.

Чи були власники цих черепів Homo erectus чи ранні Homo sapiens? Чи можуть вони навіть бути пов’язані з невловною азійською лінією "людини-дракона"? Вчені реконструювали один із черепів і зробили заяву, що ця особа може бути близькою до останнього спільного предка Homo sapiens і лінії Людини-Дракона, пише IflScience.

Людина-дракон, науково відома як Homo longi, є вимерлим видом архаїчної людини, який відомий за черепом віком 146 000 років, знайденим у китайській провінції Хейлунцзян, що означає Річка Чорного Дракона. Деякі припускають, що людина-дракон є тим самим видом, що й Денисівці – невловний вимерлий "сестринський вид" людини, який колись жив разом із Homo sapiens в Євразії, – хоча його точне місце в генеалогічному дереві Homo невідоме.

Знайдений череп величезний порівняно із середніми черепами інших видів людини. Його мозок за розміром можна порівняти з мозком нашого виду. У Людини-Дракона були великі, майже квадратні очні западини, густі надбрівні дуги, широкий рот і великі зуби. Професор Цян Цзі з Гебейського університету GEO каже, що це одна з найповніших скам’янілостей раннього людського черепа, які коли-небудь виявляли, пише BBC.

"Він має мозаїчне поєднання примітивних і більш сучасних рис, що відрізняє його від усіх інших видів людей", – пояснив дослідник.

Вчені вважають, що Людина-Дракон була потужною і міцною. Але мало що відомо про те, як він жив, тому що його череп вилучили з місця, де його знайшли. Це означає, що наразі немає археологічного контексту, наприклад кам’яних знарядь праці чи інших елементів культури.

"Розумно зробити висновок, що Юньсянь морфологічно і хронологічно близький до останнього спільного предка ліній H. sapiens і Людини-Дракона", — пояснюють автори дослідження.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...