Загадки прадавніх цивілізацій: Археологи виявили у Перській затоці стародавнє "перлове місто", котре процвітало в регіоні ще до появи Ісламу

На острові Синія в еміраті Умм-ель-Кайвайн археологи з Об'єднаних Арабських Еміратів, Італії та США виявили одне з найдавніших міст, де видобували перли у Перській затоці. Хоча в історичних текстах згадуються старіші міста з видобутку перлів, археологи зазначають, що вперше фізично знайшли одне з міст цієї давньої доби у країнах Перської затоки.

"Це найстаріший приклад такого роду перлинного міста Халіджі (у перекладі з арабської - "затока" - ред.), - говорить Тімоті Пауер, археолог, співробітник Університету Об'єднаних Арабських Еміратів.

Як пише Daily Sabah, за словами вченого знайдене стародавнє поселення - "духовний предок" таких міст, як Дубай.

Раніше археологи вже виявили на острові стародавній християнський монастир, вік якого налічує 1400 років. Місто знаходиться на південь від цього монастиря та займає площу близько 12 га.

Як вважають науковці, у "перловому місті", ймовірно, колись жили тисячі людей та були сотні будинків. За словами Пауера, археологи знайшли залишки безліч споруд, зроблених із каменю та вапняного розчину. Планування було різним – від тісних кварталів до більш просторих будинків із внутрішніми дворами.

У деяких будинках археологи виявили незакріплені перлини та вантажі для пірнання, які ловці перлів використовували, щоб швидше спуститися на дно.

Артефакти, виявлені під час розкопок, датуються доісламською історією регіону наприкінці VI століття. Як зазначають вчені, знайдене ними місто виникло до появи ісламу на Аравійському півострові, тому в ньому, ймовірно, жили християни.


Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...