Загроза нікуди не зникне: Вчені пояснили, чому землетрус у Туреччині був таким сильним і що буде далі

За словами сейсмологів, землетрус магнітудою 7,8, який стався в Туреччині та Сирії, ймовірно, стане одним з найбільш смертоносних в цьому десятилітті, передають Патріоти України.

Вчені припускають, що сейсмічна активність в цьому регіоні збережеться ще деякий час, а кількість жертв може обчисляться десятками тисяч.

Як повідомляється, протягом 20 століття Східно-Анатолійський розлом не викликав великої сейсмічної активності. З 1970 року в районі зафіксовано лише три землетруси, що перевищують 6,0 балів за шкалою Ріхтера. Але у 1822 році в регіоні стався землетрус магнітудою 7, в результаті якого загинуло близько 20000 людей.

Наскільки сильним був землетрус у Туреччині - роз'яснення вчених

В середньому щороку відбувається менше 20 землетрусів магнітудою понад 7,0, що робить землетрус у Туреччині серйозним.

За словами Джоанни Фор Уокер, голови Інституту ризику і зменшення небезпеки стихійних лих Лондонського університетського коледжу, в порівнянні з землетрусом магнітудою 6,2, який стався в центральній Італії в 2016 році і забрав життя близько 300 осіб, турецько-сирійський землетрус вивільнив у 250 разів більше енергії. Лише два найсмертоносніші землетруси з 2013 по 2022 рік мали таку ж величину, як землетрус у понеділок.

Чому землетрус у Туреччині був таким сильним

За словами вчених, Східно-Анатолійський розлом є зсувним. У ньому тверді кам'яні плити штовхаються одна до одної через вертикальну лінію розлому, накопичуючи напругу. В результаті одна з плит зісковзує в горизонтальному русі, вивільняючи величезну кількість напруги, яка й може викликати землетрус.

Початковий розрив турецько-сирійського землетрусу почався на відносно невеликій глибині. "Струси на поверхні землі будуть сильнішими, ніж при глибокому землетрусі тієї ж магнітуди у вогнищі", - пояснив Девід Ротері, планетолог з Відкритого університету у Великобританії.

Яких наслідків можна очікувати - прогнози експертів

Через одинадцять хвилин після початкового землетрусу в регіоні стався афтершок магнітудою 6,7. За кілька годин стався землетрус силою 7,5 бала, а в другій половині дня послідував ще один спазм силою 6 балів.

"Зараз ми бачимо, що активність поширюється на сусідні розломи. Ми очікуємо, що сейсмічність збережеться ще деякий час", - кажуть сейсмологи. Наприклад, після смертельного землетрусу 1822 року поштовхи тривали і наступного року.

Землетрус у Туреччині та Сирії: скільки жертв може бути

Землетруси аналогічної сили в населених пунктах забрали життя тисяч людей. Землетрус силою 7,8 бала в Непалі в 2015 році забрав життя майже 9000 людей.

"Це не буде добре. Це будуть тисячі, а може бути і десятки тисяч", - припускає почесний науковий співробітник британської Геологічної служби Роджер Муссон. Він додав, що холодна зимова погода означає, що у людей, які опинилися під завалами, менше шансів вижити.

Землетрус у Туреччині та Сирії - що відомо

За останніми даними, жертвами землетрусу в Туреччині і Сирії стали понад 5 тисяч осіб. Рятувальні роботи досі тривають - лише в Туреччині пошкоджено 11 тисяч будівель.

Посольство України в Туреччині розшукало шістьох українців, які не виходили на зв'язок після землетрусу. У деяких з них зруйновано житло. Інформація про наявність українців серед жертв землетрусу на даний момент не надходила.


Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно