Загинула в 24, висвітлюючи події війни: Сім'я української журналістки подала позов проти Fox News

Сім'я української журналістки Олександри Кувшинової, яка загинула у віці 24 років, допомагаючи висвітлювати війну в Україні 14 березня 2022 року, подала позов до Верховного суду штату Нью-Йорк проти Fox News. Позов подали батьки Кувшинової та радник з безпеки SEPAR, британського охоронного агентства, з яким на той час у Fox News був укладений контракт, повідомляють Патріоти України з посиланням на Busines Insider.

У позові Fox News звинувачують у недбалості, стверджуючи, що організація відправила найнятих нею журналістів у зону активних бойових дій, незважаючи на численні попередження від місцевих чиновників і консультанта з безпеки, який радив їм цього не робити.

У позові Fox News та інших відповідачів, у тому числі іноземного кореспондента Fox News Бенджаміна Холла, звинувачують у спотворенні обставин смерті Кувшинової через уникнення деталей попереджень журналістам триматися подалі від зони конфлікту.

Кілька інших людей у тій же знімальній групі, що й Кувшинова, також були вбиті під час завдання 14 березня, у тому числі П'єр Закржевський, досвідчений оператор Fox News, нагадує видання.

У першу річницю смерті Кувшинової Холл опублікував книгу під назвою Врятовані у видавництві HarperCollins, у якій розповідається про його подорож до української зони бойових дій і назад. У позові родина Кувшинової стверджує, що книга містить «неправдиву інформацію» про її смерть. Позов також звинувачує Fox News в просуванні книги «з метою введення в оману батьків Саші та громадськості щодо протиправної поведінки Fox та уникнення відповідальності за смерть Саші».

«Фактичні обставини смерті Саші, які суперечать офіційним свідченням Fox, Бена Холла та HarperCollins, були розкриті лише через два роки розслідування», — сказано також у позові.

HarperCollins включена у позов як відповідач. Це видавництво та Холл не відповіли відразу на прохання про коментарі.

Представник Fox News теж не відразу відповів на детальні запитання Business Insider, але опублікував заяву. «Хоча ми розуміємо горе і продовжуємо сумувати про втрату П'єра Закржевського та Саші Кувшинової, ми будемо шанобливо захищатись від неточних претензій у цьому позові. Безпека наших журналістів завжди була нашим пріоритетом номер один, і ми безмежно вдячні журналістам Fox News, які висвітлювали війну в Україні, і ми залишаємося відданими репортажам з регіону», — сказано в ній.

Згідно з судовими документами, Кувшинову найняли в січні як незалежну підрядницю, щоб виконувати функції «гіда та перекладача» для команди Fox News. У позові стверджується, що немає жодних доказів того, що Кувшинова отримувала зарплату за два місяці, які вона працювала у Fox News, і немає доказів того, що її найняли відповідно до законодавства України.

Команда Fox News вирішила вирушити в район Ірпінь — Гостомель 14 березня 2022 року. Екіпаж знайшов іншого водія після того, як інший водій відмовився їхати.

Журналісти в'їхали в цей район у супроводі двох бійців української десантно-штурмової бригади Азов, сказано в позові. Консультант з питань безпеки з SEPAR Дункан Гордон не поїхав з ними, оскільки, як стверджується в позові, в машині не вистачало місця, а це означає, що екіпаж не мав експерта, щоб оцінити ризик у режимі реального часу або надати першу допомогу.

Репортери зробили кадри знищеного села Горенка, розташованого на схід від Ірпіня. У позові стверджується, що Закржевський мав супутниковий телефон, який дозволяв йому залишатися на зв’язку з керівництвом Fox.

Коли команда репортерів поверталася до Києва, вона зупинилася, а потім «біля неї влучили два розривні снаряди», сказано в позові. «Коли частина екіпажу вибігла з машини, щоб уникнути явної небезпеки, третій снаряд влучив у машину, всередині якої була Саша. Машина загорілася, а Саша в ній згоріла дотла», — сказано в позові.

Згідно з позовом, Закржевский вибіг з автомобіля, але стік кров’ю на узбіччі дороги. Холл був знайдений «тяжко пораненим на узбіччі дороги» і пізніше евакуйований українськими військовими. У позові адвокати батьків Кувшинової звинуватили Fox News у тому, що вони не пояснили, чому знімальна група виконувала завдання, не узгоджене з українською владою. Позов також звинувачує Fox News у порушенні «будь-якого розумного стандарту обережності при наданні дозволу команді працювати» в зоні активних бойових дій.

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...