Загинув у війні через ... "гучних" бегемотів: Вчені розкрили таємницю смерті сміливого фараона

Мумію фараона виявила французька експедиція ще в 1886 році.

Дослідження мумії фараона верхнього Єгипту Секененра Таа II за допомогою комп'ютерного томографа підтверджує дані єгипетських хронік про його страту на полі бою під час війни з гіксосами, які захопили країну в 17-16 століттях до нашої ери. Про це повідомляє видання The Daily Mail з посиланням на Міністерство старожитностей Єгипту, опублікувавши фото мумії, яку досліджували вчені, передають Патріоти України.Як відомо з давніх хронік, фараон Секененра виступив проти загарбників після образливого листа від правителя гіксосів царя Апопі, який стверджував, що бегемоти, які живуть в його володіннях, нібито заважають йому спати. Ця скарга була очевидною насмішкою, якщо враховувати, що відстань між столицею гіксосів і володіннями Секененра становила близько 650 км.

Під час битви з гіксосами, які використовували більш досконалу зброю, зокрема колісниці, складні луки та шоломи, фараон загинув. За переказами, за наказом царя Апопі його стратили на полі бою. Однак, підтвердження цього раніше не було.Мумію фараона виявила французька експедиція ще в 1886 році. Точні обставини його смерті було встановлено тільки зараз, коли єгипетські вчені провели комп'ютерну томограму останків. Зокрема, в рентгенівських променях було виявлено невідомі раніше сліди порізів і травм на шиї і обличчі фараона. Також вдалося встановити, що в момент смерті його руки були зв'язані за спиною, а смертельні удари наносили різними видами зброї.

Історики припускають, що жорстока кара фараона спонукала його брата і сина, Камос і Яхмоса, помститися за його загибель. В ході широкомасштабної військової кампанії до 1540 року до нашої ери чужинці були вигнані зі Стародавнього Єгипту.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...