Закон про мобілізацію: Стало відомо, чи роздаватимуть жінкам повістки до армії

Згідно із новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня, жінок можуть призвати на службу у Збройних Силах лише за добровільною згодою. Про це повідомляє "24 канал", передають Патріоти України.

Водночас, усі жінки від 18 до 60 років із медичною або фармацевтичною спеціальністю, які придатні до служби за станом здоровʼя, повинні у обов'язковому порядку стати на військовий облік.

Але військовий облік у територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП) не означає обов'язкову мобілізацію, оскільки таких жінок можуть призвати на до лав армії виключно за їхнім бажанням.

До того ж жінки, які мають освіту, пов'язану з військово-обліковою спеціальністю із списку, затвердженого Міністерством оборони, не зобовʼязані ставати на військовий облік, але можуть зробити це добровільно.

Також у законі про мобілізацію, підписаного президентом Володимиром Зеленським, йдеться про гендерну рівність у війську. У документі зазначається, що жінки в однакових умовах із чоловіками приймаються на службу за контрактом, призиваються та на рівних засадах проходять військову службу та виконують військовий обов’язок.

Жінки віком від 18 до 25 років також можуть проходити базову військову підготовку, але лише добровільно. Чоловіки відповідного віку натомість зобов'язані повинні пройти базову військову службу у вигляді загальновійськової та фахової підготовка, яка у воєнний час триватиме 3 місяці.

"Як тобі не соромно, мала б совість": Відома телеведуча, що переїхала до Норвегії, розповіла, як хейтери влаштовують "полювання" на українок в соцмережах

четвер, 2 травень 2024, 22:34

Популярна українська акторка та телеведуча Тала Калатай через повномасштабну війну знайшла тимчасовий прихисток у Норвегії. Туди артистка переїхала з двома дітьми. Акторка розповіла, як живеться українцям за кордоном, передають Патріоти України. Артист...

Встигли вчасно: На Франківщині з охопленого вогнем будинку врятували дитину (фото)

четвер, 2 травень 2024, 22:20

В четвер, 2 травня, у житловому будинку в селі Долиняни Івано-Франківського району сталася пожежа. До місця виклику негайно було направлено рятувальників міста Рогатин і добровольців-вогнеборців села Фрага. Полум'я вдалося приборкати, ніхто не постражд...