Закуплювали по 1,2 гривні за штуку: Стало відомо, хто організував "іспанську аферу" з українськими медичними масками

Київська митниця була зобов'язана під будь-яким приводом не випускати маски, навіть незважаючи на відсутність офіційної заборони.

Експорт масок з України до Іспанії здійснював громадянин Китаю, а закуповувалися вони за заниженою ціною. При реальній ціні на момент закупівлі у 20-25 грн, маски були продані всього за 1,2 грн за штуку. Про це повідомив журналіст Євген Плінський. Він опублікував на своєму YouTube-каналі розслідування, в якому детально описав схему продажу протиепідемічних товарів, передають Патріоти України.

Хто купив маски

За словами журналіста, експорт масок з України до Іспанії здійснював громадянин Китаю Лі Чан І, який є співзасновником громадської організації "Китайська діаспора в Україні" та китайського благодійного фонду.

Він відправив 204 тисячі масок вартістю 15,3 тисячі доларів. Одержувачем значиться іспанська компанія Wasabilabs, яка схожа на фіктивного одержувача. Офіційно в Барселоні вона займається продажем одягу та головних уборів. В її штаті працює лише дві особи.

Відправку масок Чан здійснював як приватна особа. У телефонній розмові з журналістом він розповів, що китайський уряд доручив йому допомогти знайти маски для його країни. А придбав їх він у приватного підприємця.

Плінський зазначив, що маски за ціною 1,23 грн йому продав "ФОП Юрій Пилипенко". За словами Лі Чан І, їх повинні були доставити в Китай через Іспанію, тому що рейсів з України до Китаю на той момент нібито вже не було.

Журналіст заявив, що йому вдалося поспілкуватися з перевізниками і з'ясувати, що навіть при відсутності прямих польотів з України в Китай шлях через Барселону неможливий. "Іспанія розташована на узбіччі світової логістики, а з України в Китай чотири основні шляхи: через Казахстан, Стамбул, Польщу і Катар. Барселони тут і близько немає, але маски полетіли на адресу фірми, яка схожа на фіктивну", – розповів він.

Журналіст припустив, що маски залишилися в Барселоні, незважаючи на заяви Лі, що вони потрапили в Китай.

Вартість масок

За словами Плінського, вартість масок для Китаю склала 1,23 грн, тоді як для української лікарні виробник продавав їх по 60 гривень.

Незважаючи на те, що продавці масок нібито вказані різні "ФОП Пилипенко" для китайців, і "НВП Бук" для лікарні, насправді це одна і та ж структура, запевняє Плінський. "Бук юа" і "НВП Бук" належать Олексію Козуню, а Юрій Пилипенко є офіційно директором "НВП Бук".

"У цій компанії є відкриті фіктивні ФОПи для ухилення від сплати податків і здійснення чорних безподаткових продажів, одним із таких ФОПів і є директор компанії Юрій Пилипенко, який через себе здійснив безподатковий продаж 200 тисяч масок китайцеві Лі... оптимізувати багатотисячні продажі через ФОП – це по-нашому. Обумовили з китайцем мінімально можливу ціну, перевели її на рахунок ФОПа, а за решту Лі розрахувався кешем, з якого ніхто не платив податки", – припустив Плінський.

За його словами, реальна вартість маски на той період становила близько 20-25 гривень. Партія в 200 тисяч коштувала від 4 до 5 мільйонів гривень, але за документами вона обійшлася всього в 250 тисяч гривень.

Чи могла митниця не випускати маски з країни?

Журналіст наголосив, що Київська митниця була зобов'язана під будь-яким приводом не випускати маски, навіть незважаючи на відсутність офіційної заборони, хоча негласна заборона вже місяць як була.

Він привів у приклад лист від РНБО тодішньому прем'єру Олексію Гончаруку, який був відправлений у січні, з вимогою ввести заборону на експорт протиепідемічних товарів, зокрема масок.

Також журналіст зазначив, що Гончарук оприлюднив документ, в якому він давав розпорядження, зокрема голові Державної митної служби Максиму Нефьодову, опрацювати таку заборону ще в лютому 2020 року.

"Це означає, що весь експорт медичних товарів після появи цих документів переходить у режим ручного управління. Кожна відправка, незважаючи на всю її легальність, зобов'язана проходити через кабінет Нефьодова і його особисте схвалення", – наголосив Плінський.

Наслідки

Тим часом київська прокуратура відкрила кримінальне провадження (ч. 2 ст. 364 КК) за фактом можливої причетності митників до незаконного експорту медичних масок в Іспанію.

Предметом розслідування стала занижена вартість поставок товару. "23 березня 2020 на одному з Інтернет-ресурсів була викладена інформація про обставини поставки за кордон двох партій медичних масок, виготовлених в Україні. Як зазначається, поставка зазначеного товару була здійснена за заниженою вартістю для ухилення від сплати митних платежів та за сприяння працівників Київської митниці", – зазначили в прокуратурі.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...