Замах на журналіста в Черкасах: Спливли подробиці, кому він міг заважати (фото)

Побитий у Черкасах журналіст Вадим Комаров писав на резонансні теми міста, розповідаючи про скандали і корупції в регіоні. Журналісти "ОРД" зібрали найгучніші справи, який вів побитий журналіст, повідомляють Патріоти України.

Матеріали, які він публікував, викликали широкий резонанс в місті. Так, Комаров першим повідомив про бунт в Черкаській виправній колонії № 62, який стався на Великдень, 28 квітня."У публікації за 1 травня він змалював те, що трапилося так: кілька засуджених відправилися "відзначати Великдень" в інше відділення, де не мали права перебувати, і в розпал п'янки були застигнуті тюремниками. Конфлікт виник, так як зеки "перебували в гостях" не самовільно, а "за погодженням і за особистого сприяння заступника начальника установи Олександра Володимировича Ющенка", – стверджував журналіст.

В результаті група засуджених побила працівників адміністрації, яких, так би мовити, підставило власне керівництво. Підполковник К. отримав перелом ребра і пошкодженням легені, майор В. - закриту ЧМТ, прапорщик С – більш легкі удари і травми.

Також він повідомив, що роком раніше п'яне святкування Пасхи так само переросло в бійку і закінчилася вбивством засудженого, яке "повісили" на невинного.

За словами Комарова, колонія перетворилася на "бізнес-центр з торгівлі наркотиками і алкоголем". Також керівництво ЧВК вимагала гроші у родичів зеків.

Після того як повідомлення Комарова набуло резонансу, в колонії побував спецназ і був введений т.зв. режим особливих умов. У повідомленні пенітенціарщиків в за 3 травня говориться, що в груповій непокорі вимогам адміністрації взяли участь 30 засуджених.

Однак, як розповіли "ОРД" родичі засуджених, інцидент обернувся справжнім терором. Через п'ятьох порушників постраждали сотні (цифра 30 осіб, що провинилися не відповідає дійсності). Через що було оголошене голодування, а родичі засуджених розбили під зоною наметове містечко – в знак протесту.

"Один дозволив (горілку), інший прийшов перевіряти, в результаті всіх учасників закрили в карцер, обливали водою і "виховували" електрошокером. Для інших влаштували маски-шоу за участю двох сотень "космонавтів" з кийками. У колонії після їх відходу повний розгром . розтрощив тумбочки і особисті речі. І все це через те, що неадеквату продали горілку", – відмічено в інформації.

Ще Комаров вів гучну справу, пов'язану з махінаціями і корупцією в Черкаській міськраді. Так, перед нападом журналіст давав прямі включення з окружного адміністративного суду, де розглядалася скарга департаменту освіти на стягнення штрафних санкцій за "косяки" генпідрядника. Причина - неякісна реконструкція кінотеатру "Мир".

"У жовтні минулого року мер міста і вся чиновницька знать урочисто відкрили гімнастичний комплекс, облаштований у відремонтованому приміщенні колишнього кінотеатру. Робота розтягнулася на кілька років, разом зі спортивним обладнанням загальна сума витрат склала 14,5 млн. грн. Проект втілили завдяки коштам з міського бюджету (45%) і субвенції з державної скарбниці (55%). У комплекс переїхали юні гімнасти спортшколи "Спартак", але він до цих пір не введений в експлуатацію", – йдеться в повідомленні.

Але тепер державна архітектурно-будівельна інспекція хоче оштрафувати на 860 тисяч гривень департамент освіти, який виступив замовником реконструкції. Як стверджував Комаров, генпідрядник "Сокіл-5000" взагалі не мав права на проведення робіт, так як не отримав ліцензії.

Журналіст заявив, що після "розпилу" тендеру, скандальний підрядник отримав замовлення на реконструкцію Черкаського кризового центру для жертв насильства. За словами Комарова, допоміг в цьому "Соколу" фальшивий позитивний висновок, виданий заступником директором департаменту освіти Богданом Бєловим, якого Комаров вимагав притягнути до відповідальності поряд з генпродрядником.

Згідно ресурсу YouControl підприємство "Сокіл-5000" має всі ознаки фіктивності. Його статутний капітал складає 5 гривень (не п'ять тисяч, а просто п'ять гривень). ПП існує більше 13 років і займається всім підряд, а основний вид діяльності – "неспеціалізована торгівля" - дуже далекий від будівництва.

Комаров говорив, що у цієї фірми взагалі немає будівельників, але це не завадило їй отримати чергове замовлення на 4,6 млн. Бїбюджетних гривень саме на проведення будівельних робіт. Власник ПП Павло Литкін має ще ряд підприємств, які виконують бюджетні замовлення.

Також журналіст заявляв, що мер міста Анатолій Бондаренко і його оточення незаконно збагачуються за рахунок бюджету.

Також однією з версій замаху на Комарова назвали конфлікт з місцевими "свободівцями". Місцевий осередок ВО "Свобода" разом з представниками "Батьківщини" складають коаліцію в міськраді. ЗМІ пов'язували напад з заступником мера Юрієм Ботнаром.

Крім Ботнара, Комаров критикував і інших представників ВО "Свобода". Особливо діставалося департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради в особі депутата "свободівця" Сергія Воронова та його однопартійцю - заступнику міського голови Ігорю Коломойцю.

"Ботнар і Коломоєць, за даними Комарова, шантажували керівницю ДЮСШ "Спартак", погрожуючи "масштабної спортивної реформою" (а точніше - закриттям школи). Причина все та ж – скандал з реконструкцією кінотеатру "Мир": на директора спортшколи Тетяну Бордовская хочуть звалити відповідальність за проблемний проект. "Свободівці" не проти "перевести стрілки" з замовника реконструкції (департаменту освіти) на балансоутримувача (спортшколу, яка розмітити в будівлі). Ймовірно, щоб повісити на спортсменів вищезгаданий штраф ", – сказано в публікації.

Ще однією версією нападу називають те, що Комаров планував опублікувати копію довідки про психічне захворювання, яка в минулому допомогла одному з керівників Черкас уникнути кримінальної відповідальності. Однак конкретних імен журналіст не називав.

"Вадим не підбирав виразів і акцентував на ВО "Свобода". Нічого особистого там не було. Але у відповідь могла бути накопичувальна реакція. Він же в форматі відеоблогів міг позвоіть собі (різкі) оціночні судження", – розповів журналіст Валерій Макєєв.

Джерело: ord-ua.com

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...