Замінять грантами: У Міносвіти розповіли, кому зі студентів можуть скасувати стипендії

В Україні оновлять систему фінансування вищої освіти. Зміни почнуть діяти вже з наступного навчального року. Про це сказав заступник голови міністра освіти і науки Михайло Вінницький, передають Патріоти України.

За його словами, деяким абітурієнтам держава замість стипендій, надаватиме гранти на навчання. Він пояснив, що сучасна стипендія, розмір якої у 2024 році становитиме дві тисячі гривень — це популізм, оскільки студент не може забезпечити свої потреби на ці гроші. Ці кошти є радше приємним для нього бонусом.

"Ми змінимо цю систему. Стипендіями користуватимуться ті, кому держава замовляє і кому покриває 100% їхнього навчання, хто погодиться на перше гарантоване місце роботи і потребує цієї стипендії. До того ж розмір збільшиться до якихось нормальних сум, на які можна вижити", — розповів він. Водночас точні суми, до яких збільшаться виплати студентам, у Міністерстві освіти поки що не озвучують.

Гранти для студентів: якими вони можуть бути

Відомо, що грошову допомогу на освіту хочуть прив'язати до бала, який абітурієнт отримає за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Іншу частину студент співфінансуватиме або ж йому запропонують пільговий кредит/соціальний грант (для вразливих категорій населення).

"Система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які потрібні для державного сектору економіки: лікарі, вчителі, атомні енергетики тощо. Для інших держава має забезпечити можливості здобуття освіти за вільним вибором, більшій кількості молодих громадян", — пояснив Михайло Вінницький 14 грудня 2023 року.

Чиновник вважає, що зміни допоможуть посилити конкуренцію університетів за вступника з державним грантом, що сприятиме якості пропонованої освіти.

Нагадаємо, раніше заступник глави МОН попередив, що стипендії заберуть у студентів, які навчаються за кордоном. За словами Михайла Вінницького, завдяки цьому відомство зможе заощадити кошти та збільшити забезпечення тим, хто навчається в Україні.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...