Замість фараона - загадкова "самозванка": В Єгипті археологи відкрили царську гробницю, але їх чекала несподіванка (фото)

Минулого року археологи виявили гробницю в Дашурі – некрополі єгипетських фараонів Стародавнього та Середнього царств, що розташовується на західному березі Нілу, приблизно за 40 км від Каїру. Про це повідомляє Daily Express, інформують Патріоти України.

Серед артефактів та реліквій археологи виявили саркофаг, який, як вважалося, належав одному з єгипетських фараонів. На це вказував той факт, що саркофаг був розміщений усередині однієї з пірамід, такий вид поховання призначався лише єгипетських правителів.

Дерев'яні фрагменти саркофагу були зібрані воєдино командою археологів, що працюють під керівництвом єгиптолога Ясмін Ель-Шазлі. На кришці саркофагу було вирізано обличчя людини, похованої у гробниці.

"Часто на саркофагах зображалися обличчя їхніх власників. Але їхні риси були ідеалізовані, щоб фараони надовго залишалися молодими та красивими", — каже Ель-Шазлі.

Вчені почали досліджувати саркофаг із упевненістю в тому, що він належить фараону, але після реставрації з'ясувалися нові подробиці. "Реставрація показала щось дивне: це був не фараон. Насправді ми виявили загадкову жінку всередині саркофагу", – розповіли археологи.

Єгиптолог Ель-Шазлі каже, що на кришці саркофага було зображене обличчя з перукою богині Хатхор – предмет одягу, популярний у Середньому царстві, який носили лише жінки.

Поруч із жінкою було виявлено скриню, вкриту ієрогліфами, які могли містити ім'я знайденої жінки. Але кришка скрині була пошкоджена саме у тому місці, де мало бути вказане ім'я. Незважаючи на це, археологам вдалося розшифрувати решту тексту на скрині.

"Ми змогли з'ясувати, що скриня, як і гробниця, належала принцесі", — зазначає Ель-Шазлі.

Поки що не тільки ім'я принцеси залишається загадкою, а й причина, через яку її поховали в піраміді. "Такий вид пірамід будувався тільки для фараонів, тоді як принцеса – це молодший член королівської сім'ї. Зазвичай принцес ховали у простіших гробницях", – каже Професор Ейдан Додсон із Брістольського університету.

Вчені припускають, що загадкова принцеса жила у Середньому царстві Єгипту. У цей час у Єгипті жила принцеса Хенмет, її скарби зберігаються у Каїрському музеї. Який саме фараон є батьком принцеси Хенмет досі невідомо, але, судячи з місця її поховання, поруч із пірамідою Аменемхата II, вона могла виявитися його дочкою.

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...