Щоб зрозуміти, які паски печуть в Італії, Греції, Англії, Німеччині та Польщі – спробуйте їх спекти. Краще один раз скуштувати… Патріоти України пропонують підбірку рецептів пасок різних європейських країн.
Пам'ятаймо, Паску пекти треба у чистий четвер. Ото ж до роботи і смачної вам паски!
З усіх пасок ця нічим особливим не виділяється, бо найбільш схожа на нашу. Така ж форма, схожий набір продуктів, опарне дріжджове здобне тісто з додаванням ванілі, родзинок і цукатів.
Для опари:
1 ст. ложка сухих дріжджів
60 мл теплого молока
1 ст. ложка цукру
Для тіста:
100 г вершкового масла кімнатної температури
2 великих яйця
4 жовтки
200 г цукру
700 г борошна
120 мл теплого молока
150 г родзинок
2 ст. ложки лимонної цедри
100 г цукатів з цитрусових
2 ч. ложки натурального ванільного екстракту
щіпка меленого мускатного горіха та гвоздики.
У глибокому посуді змішати дріжджі з ложкою цукру, залити 60 мл теплого молока. Поставити в тепле місце хвилин на 30, щоб дріжджі збільшилися вдвічі.
Залити родзинки теплою водою і залишити набухати. Через годину відкинути на сито, дати повністю стекти воді. Обсушити. Можна замочити родзинки в ромі на 1-2 години.
Збити міксером розм’якшене масло з цукром. Не збавляючи обертів, ввести по одному яйця, жовтки, додати тепле молоко. Поступово підсипаючи просіяне борошно, додати спеції, замісити м’яке еластичне тісто. Миску змастити олією. Накрити тісто харчовою плівкою. Поставити в тепле місце підходити мінімум на 1,5-2 години.
Покласти в тісто цукати і обсушені родзинки. Ще раз добре вимісити. Розділити тісто на порції, покласти у форми для запікання. Накрити чистим рушником і дати тісту ще раз підійти вже у формах 30. Нагріти духовку до 200 градусів. Поставити туди форми з тістом, пекти 5 хвилин. Потім зменшити до 185 градусів і випікати ще 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.
Грецька паска абсолютно не схожа ні інших. Несолодке, хоч і здобне, тісто дійсно за смаком нагадує хліб. Але головна фішка цієї паски в тому, що запікається вона разом з посадженими в неї крашанками. Такий собі повний великодній набір.
У Греції на Великдень печуть несолодку паску видовженої форми разом із крашанками – два в одному.
5 жовтків
5 варених яєць
500 г борошна
3 ст. ложки цукру
щіпка меленого анісу
2 ст. ложки рослинної олії
7 г сухих дріжджів
1 ст. ложка кунжутного насіння
1 склянка молока
125 г вершкового масла
щіпка солі
5 великодніх яєць
100 г лимонних цукатів
1 лимон
Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати 1 ч. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 30 хв.
Лимон вимити, обдати окропом, обсушити і зняти цедру. Нарізати її тонкою соломкою. Лимонні цукати нарізати маленькими кубиками.
Борошно просіяти. 4 жовтки розтерти з цукром, що залишився. Вершкове масло розтопити і охолодити до кімнатної температури. В опару, яка на той момент має підійти, додати жовтки з цукром, масло, сіль, лимонну цедру і мелений аніс, все ретельно перемішати. Поступово, розмішуючи, всипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна влити ще 50 мл молока.
Додати в тісто цукати, сформувати колобок і присипати борошном. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Коли тісто підніметься, обім’яти і залишити ще на 1,5 години.
Розділити тісто на 4 частини: три одного розміру і одну трохи більшу. З трьох частин скачати довгі тонкі джгути, приблизно 70 см у довжину. Викласти їх на пергамент і сплести в нетугу косу. Третю частину скачати в джгут такої ж довжини, як уся косичка. Покласти його зверху і трішки притиснути.
Обережно Перекласти хліб на змащене маслом деко. Намітити 5 «гнізд» для яєць, зробити їх досить глибокими. Нефарбовані варені яйця змастити олією і розкласти в «гнізда». Поставити в тепло на 20 хв. Потім змастити поверхню хліба жовтком, змішаним з 1 ст. л. води, посипати кунжутом і випікати 40-45 хвилин при 180°С. З готового охолодженого хліба вийняти яйця (їх можна потім використати для салатів) і замінити на крашанки.
В Англії великодня випічка має форму не пасок, а булочок з хрестоподібним малюнком, що символізує хрест, на якому був розп’ятий Ісус. Тісто не дуже солодке, але пишне, з додаванням кориці та сухофруктів.
Рецепт булочок, якими у Великдень смакує сама Єлизавета ІІ.
600 г + 2 ст. ложки борошна
300 мл молока
70 г вершкового масла
2 яйця
2 ст. ложки цукру
200 г різних сухофруктів
1 ст. ложка меленої кориці
1 ч. ложка меленого мускатного горіха
7 г сухих дріжджів
1 ч. ложка солі
Борошно розтерти з вершковим маслом, додати дріжджі, спеції, цукор, сіль і подрібнені сухофрукти. Влити збите з яйцями тепле молоко.
Замісити тісто, скачати в колобок, загорнути в плівку і залишити на 1 год.
Коли тісто підніметься, ще раз добре вимісити. Виліпити круглі булочки діаметром приблизно 5 см, помістити на деко і легенько притиснути. Зробити зверху хрестоподібні надрізи. Залишити на 45 хв.
2 ст. ложки борошна змішати з 5 ст. ложок води, перекласти в кулінарний мішок і видушити на надрізи хрестики. Поставити в тепло на 15 хвилин, щоб булочки підійшли.
Розігріти духовку до 200°С, поставити туди булочки, випікати 20 хв.
Рецепт німецького кексу дуже близький до української паски, але відмінність – у формі. Німецькі господині використовують фігурні форми для кексу, плюс додають у тісто апельсин – сік і цедру. Це робить великодню випічку золотистою і ароматною.
300 г борошна
140 г вершкового масла
150 мл молока
100 г цукру
1 яйце
7 г сухих дріжджів
щіпка солі
1 апельсин
75 г родзинок
30 г мигдалю
цукрова пудра
Розвести в теплому молоці дріжджі. Додати трохи борошна. Ретельно перемішати, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину.
Зняти з апельсина цедру, з м’якоті вичавити сік.
У решту борошна додати сіль, цукор, яйце, вершкове масло, апельсиновий сік і опару. Вимісити тісто, щоб не прилипало до рук, накрити і залишити ще на годину.
Родзинки помити, залити гарячою водою і залишити на 10 хв.
Додати в тісто родзинки і дрібно порізану цедру апельсина, ще раз добре вимісити.
Мигдаль ошпарити окропом, залишити на 10 хвилин, почистити від шкірки. Рівномірно викласти мигдалинки на дно форми.
Покласти у форму тісто і залишити ще на 30 хв. Розігріти духовку до 200°С. Випікати кекс 45 хв. Вийняти з духовки, дати трохи охолонути. Перевернути форму на тарілку і вийняти кекс. Перед подачею притрусити цукровою пудрою.
У Польщі на Великдень печуть паски класичної форми, але окрім традиційних родзинок і цукатів у тісто додають сушені журавлину, вишню і кокосову стружку. Верхівки пасок змазують білкою помадкою. Читати рецепт.
Борошно - 500 г
Вершкове масло - 220 г
Молоко - 300 мл.
Яйце куряче - 4 шт.
Цукор-пісок - 200 г
Цукрова пудра - 100 г
Сіль - 0, 5 ч. л.
Дріжджі сухі- 10 г.
Журавлина сушена - 50 г
Лимони - 0, 25 шт.
Родзинки - 100 г
Кокосова стружка - 20 г
Цукати лимонні - 50 г
Вишня сушена - 50 г
Змішати гаряче молоко і розтоплене вершкове масло. Просіяти в суміш борошно і перемішати - в тісті не повинно бути грудок. Додати дріжджі і розмішати. Накрити приготовлену опару рушником і залишити на годину в теплому місці.
Яйця збити з цукром до утворення густої білої маси. В опару додати збиті яйця і сухофрукти. Вимісити за допомогою лопатки.
Додати трохи борошна і замішати однорідне тісто густої консистенції. Змастити форму для випікання вершковим маслом. Викласти тісто.
Випікати 50-60 хвилин при температурі 180 градусів.
Полити паску сумішшю лимонного соку і та цукрової пудри. Посипати кокосовою стружкою.
Борошно - 500 г.
Цукор - 1 ч. л.
Вершкове масло - 50 г.
Молоко - 250 мл.
Волоські горіхи - 50 г.
Цукрова вишня - 100 г
Сухі дріжджі - 7 м
Сушена журавлина - 80 м
Світлі родзинки - 80 м
Мигдаль - 50 г.
Цукрова пудра - 2 ст. л.
Мигдаль - 150 г.
Цукор - 150 г.
Яйця - 2 шт.
Лимон - 1 шт.
Розтопити вершкове масло. Молоко підігріти. У великій ємності змішати молоко з масло і добре розмішати. Додати 1 ч. л. цукру і сухі дріжджі, ще раз все перемішати, щоб дріжджі максимально розчинилися. Додати 1 яйце і просіяне борошно. Його краще всього вводити частинами, щоб тісто вийшло однорідним.
Чисту миску змастити олією, викласти тісто, накрити рушником і залишити в теплому місці на 45 хвилин підходити. Воно підніметься в 2 рази.
Родзинки і журавлину залити гарячою водою і залишити на півгодини.Вишню, мигдаль та волоські горіхи дрібно нарізати. Мигдаль для начинки дрібно порізати або подрібнити в ступці, не перетворюючи на борошно. До нього додати 150 г цукру, 2 жовтки і сік половини лимона. Масу добре перемішати і поставити в холодильник до моменту використання.
Тісто, яке піднялося, акуратно обм'яти і додати зацукровану вишню, подрібнений мигдаль, волоські горіхи, обсушенні родзинки і журавлину. Все перемішати. Викласти на змащену маслом форму або пергаментний папір тісто завтовшки близько 2,5 см. У центр покласти начинку. Загорнути краї і защипнути. Перевернути пиріг швом вниз і поставити в тепле місце ще на 45 хвилин.
Обмазати пиріг столовою ложкою молока і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці 30-40 хвилин.
Готову паску посипати цукровою пудрою.
Якщо вам сподобалися великодні традиції та рецепти пасок наших сусідів з Європи, будь ласка, напишіть про це в коментарях та поширте матеріал у соціальних мережах.
Ведучий, блогер і шоумен Анатолій Анатоліч на сторінці в Instagram висловився про мовне питання. У своєму пості ведучий зазначив, що українську мову потрібно захищати, і він не хоче, щоб його діти розмовляли російською, передають Патріоти України. «Я в...
У Великій Британії допитлива кішка на прізвисько Тіллі влаштувала несподівану подорож, самостійно діставшись потягом із міста Вейбридж (графство Суррей) до Лондона. Про це пише British Bulletin, передають Патріоти України. Як розповів власник домашньої...