Щоб зрозуміти, які паски печуть в Італії, Греції, Англії, Німеччині та Польщі – спробуйте їх спекти. Краще один раз скуштувати… Патріоти України пропонують підбірку рецептів пасок різних європейських країн.
Пам'ятаймо, Паску пекти треба у чистий четвер. Ото ж до роботи і смачної вам паски!
З усіх пасок ця нічим особливим не виділяється, бо найбільш схожа на нашу. Така ж форма, схожий набір продуктів, опарне дріжджове здобне тісто з додаванням ванілі, родзинок і цукатів.
Для опари:
1 ст. ложка сухих дріжджів
60 мл теплого молока
1 ст. ложка цукру
Для тіста:
100 г вершкового масла кімнатної температури
2 великих яйця
4 жовтки
200 г цукру
700 г борошна
120 мл теплого молока
150 г родзинок
2 ст. ложки лимонної цедри
100 г цукатів з цитрусових
2 ч. ложки натурального ванільного екстракту
щіпка меленого мускатного горіха та гвоздики.
У глибокому посуді змішати дріжджі з ложкою цукру, залити 60 мл теплого молока. Поставити в тепле місце хвилин на 30, щоб дріжджі збільшилися вдвічі.
Залити родзинки теплою водою і залишити набухати. Через годину відкинути на сито, дати повністю стекти воді. Обсушити. Можна замочити родзинки в ромі на 1-2 години.
Збити міксером розм’якшене масло з цукром. Не збавляючи обертів, ввести по одному яйця, жовтки, додати тепле молоко. Поступово підсипаючи просіяне борошно, додати спеції, замісити м’яке еластичне тісто. Миску змастити олією. Накрити тісто харчовою плівкою. Поставити в тепле місце підходити мінімум на 1,5-2 години.
Покласти в тісто цукати і обсушені родзинки. Ще раз добре вимісити. Розділити тісто на порції, покласти у форми для запікання. Накрити чистим рушником і дати тісту ще раз підійти вже у формах 30. Нагріти духовку до 200 градусів. Поставити туди форми з тістом, пекти 5 хвилин. Потім зменшити до 185 градусів і випікати ще 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.
Грецька паска абсолютно не схожа ні інших. Несолодке, хоч і здобне, тісто дійсно за смаком нагадує хліб. Але головна фішка цієї паски в тому, що запікається вона разом з посадженими в неї крашанками. Такий собі повний великодній набір.
У Греції на Великдень печуть несолодку паску видовженої форми разом із крашанками – два в одному.
5 жовтків
5 варених яєць
500 г борошна
3 ст. ложки цукру
щіпка меленого анісу
2 ст. ложки рослинної олії
7 г сухих дріжджів
1 ст. ложка кунжутного насіння
1 склянка молока
125 г вершкового масла
щіпка солі
5 великодніх яєць
100 г лимонних цукатів
1 лимон
Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати 1 ч. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 30 хв.
Лимон вимити, обдати окропом, обсушити і зняти цедру. Нарізати її тонкою соломкою. Лимонні цукати нарізати маленькими кубиками.
Борошно просіяти. 4 жовтки розтерти з цукром, що залишився. Вершкове масло розтопити і охолодити до кімнатної температури. В опару, яка на той момент має підійти, додати жовтки з цукром, масло, сіль, лимонну цедру і мелений аніс, все ретельно перемішати. Поступово, розмішуючи, всипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна влити ще 50 мл молока.
Додати в тісто цукати, сформувати колобок і присипати борошном. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Коли тісто підніметься, обім’яти і залишити ще на 1,5 години.
Розділити тісто на 4 частини: три одного розміру і одну трохи більшу. З трьох частин скачати довгі тонкі джгути, приблизно 70 см у довжину. Викласти їх на пергамент і сплести в нетугу косу. Третю частину скачати в джгут такої ж довжини, як уся косичка. Покласти його зверху і трішки притиснути.
Обережно Перекласти хліб на змащене маслом деко. Намітити 5 «гнізд» для яєць, зробити їх досить глибокими. Нефарбовані варені яйця змастити олією і розкласти в «гнізда». Поставити в тепло на 20 хв. Потім змастити поверхню хліба жовтком, змішаним з 1 ст. л. води, посипати кунжутом і випікати 40-45 хвилин при 180°С. З готового охолодженого хліба вийняти яйця (їх можна потім використати для салатів) і замінити на крашанки.
В Англії великодня випічка має форму не пасок, а булочок з хрестоподібним малюнком, що символізує хрест, на якому був розп’ятий Ісус. Тісто не дуже солодке, але пишне, з додаванням кориці та сухофруктів.
Рецепт булочок, якими у Великдень смакує сама Єлизавета ІІ.
600 г + 2 ст. ложки борошна
300 мл молока
70 г вершкового масла
2 яйця
2 ст. ложки цукру
200 г різних сухофруктів
1 ст. ложка меленої кориці
1 ч. ложка меленого мускатного горіха
7 г сухих дріжджів
1 ч. ложка солі
Борошно розтерти з вершковим маслом, додати дріжджі, спеції, цукор, сіль і подрібнені сухофрукти. Влити збите з яйцями тепле молоко.
Замісити тісто, скачати в колобок, загорнути в плівку і залишити на 1 год.
Коли тісто підніметься, ще раз добре вимісити. Виліпити круглі булочки діаметром приблизно 5 см, помістити на деко і легенько притиснути. Зробити зверху хрестоподібні надрізи. Залишити на 45 хв.
2 ст. ложки борошна змішати з 5 ст. ложок води, перекласти в кулінарний мішок і видушити на надрізи хрестики. Поставити в тепло на 15 хвилин, щоб булочки підійшли.
Розігріти духовку до 200°С, поставити туди булочки, випікати 20 хв.
Рецепт німецького кексу дуже близький до української паски, але відмінність – у формі. Німецькі господині використовують фігурні форми для кексу, плюс додають у тісто апельсин – сік і цедру. Це робить великодню випічку золотистою і ароматною.
300 г борошна
140 г вершкового масла
150 мл молока
100 г цукру
1 яйце
7 г сухих дріжджів
щіпка солі
1 апельсин
75 г родзинок
30 г мигдалю
цукрова пудра
Розвести в теплому молоці дріжджі. Додати трохи борошна. Ретельно перемішати, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину.
Зняти з апельсина цедру, з м’якоті вичавити сік.
У решту борошна додати сіль, цукор, яйце, вершкове масло, апельсиновий сік і опару. Вимісити тісто, щоб не прилипало до рук, накрити і залишити ще на годину.
Родзинки помити, залити гарячою водою і залишити на 10 хв.
Додати в тісто родзинки і дрібно порізану цедру апельсина, ще раз добре вимісити.
Мигдаль ошпарити окропом, залишити на 10 хвилин, почистити від шкірки. Рівномірно викласти мигдалинки на дно форми.
Покласти у форму тісто і залишити ще на 30 хв. Розігріти духовку до 200°С. Випікати кекс 45 хв. Вийняти з духовки, дати трохи охолонути. Перевернути форму на тарілку і вийняти кекс. Перед подачею притрусити цукровою пудрою.
У Польщі на Великдень печуть паски класичної форми, але окрім традиційних родзинок і цукатів у тісто додають сушені журавлину, вишню і кокосову стружку. Верхівки пасок змазують білкою помадкою. Читати рецепт.
Борошно - 500 г
Вершкове масло - 220 г
Молоко - 300 мл.
Яйце куряче - 4 шт.
Цукор-пісок - 200 г
Цукрова пудра - 100 г
Сіль - 0, 5 ч. л.
Дріжджі сухі- 10 г.
Журавлина сушена - 50 г
Лимони - 0, 25 шт.
Родзинки - 100 г
Кокосова стружка - 20 г
Цукати лимонні - 50 г
Вишня сушена - 50 г
Змішати гаряче молоко і розтоплене вершкове масло. Просіяти в суміш борошно і перемішати - в тісті не повинно бути грудок. Додати дріжджі і розмішати. Накрити приготовлену опару рушником і залишити на годину в теплому місці.
Яйця збити з цукром до утворення густої білої маси. В опару додати збиті яйця і сухофрукти. Вимісити за допомогою лопатки.
Додати трохи борошна і замішати однорідне тісто густої консистенції. Змастити форму для випікання вершковим маслом. Викласти тісто.
Випікати 50-60 хвилин при температурі 180 градусів.
Полити паску сумішшю лимонного соку і та цукрової пудри. Посипати кокосовою стружкою.
Борошно - 500 г.
Цукор - 1 ч. л.
Вершкове масло - 50 г.
Молоко - 250 мл.
Волоські горіхи - 50 г.
Цукрова вишня - 100 г
Сухі дріжджі - 7 м
Сушена журавлина - 80 м
Світлі родзинки - 80 м
Мигдаль - 50 г.
Цукрова пудра - 2 ст. л.
Мигдаль - 150 г.
Цукор - 150 г.
Яйця - 2 шт.
Лимон - 1 шт.
Розтопити вершкове масло. Молоко підігріти. У великій ємності змішати молоко з масло і добре розмішати. Додати 1 ч. л. цукру і сухі дріжджі, ще раз все перемішати, щоб дріжджі максимально розчинилися. Додати 1 яйце і просіяне борошно. Його краще всього вводити частинами, щоб тісто вийшло однорідним.
Чисту миску змастити олією, викласти тісто, накрити рушником і залишити в теплому місці на 45 хвилин підходити. Воно підніметься в 2 рази.
Родзинки і журавлину залити гарячою водою і залишити на півгодини.Вишню, мигдаль та волоські горіхи дрібно нарізати. Мигдаль для начинки дрібно порізати або подрібнити в ступці, не перетворюючи на борошно. До нього додати 150 г цукру, 2 жовтки і сік половини лимона. Масу добре перемішати і поставити в холодильник до моменту використання.
Тісто, яке піднялося, акуратно обм'яти і додати зацукровану вишню, подрібнений мигдаль, волоські горіхи, обсушенні родзинки і журавлину. Все перемішати. Викласти на змащену маслом форму або пергаментний папір тісто завтовшки близько 2,5 см. У центр покласти начинку. Загорнути краї і защипнути. Перевернути пиріг швом вниз і поставити в тепле місце ще на 45 хвилин.
Обмазати пиріг столовою ложкою молока і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці 30-40 хвилин.
Готову паску посипати цукровою пудрою.
Якщо вам сподобалися великодні традиції та рецепти пасок наших сусідів з Європи, будь ласка, напишіть про це в коментарях та поширте матеріал у соціальних мережах.
На Полтавщині засудили чоловіка, який відмовився від мобілізації. Суд призначив йому 3 роки позбавлення волі.Про це стало відомо з вироку Лубенського районного суду Полтавської області, повідомляє ТСН. Раніше його визнали придатним до служби, передають...
Сара Перрі з Уельсу стала щасливою власницею сучасного будинку в сільській місцевості після перемоги в розіграші лотереї Omaze. Новий будинок із трьома спальнями та двома ванними кімнатами розташований у мальовничому графстві Поуїс і коштує близько 500...