Заморські європейські паски: Які вони на смак і як їх печуть

Для того, щоб зрозуміти яка ж на смак паска в Англії. Германії, Італії, чи Греції - краще спробувати її спекти.

Щоб зрозуміти, які паски печуть в Італії, Греції, Англії, Німеччині та Польщі – спробуйте їх спекти. Краще один раз скуштувати… Патріоти України пропонують підбірку рецептів пасок різних європейських країн.

Пам'ятаймо, Паску пекти треба у чистий четвер. Ото ж до роботи і смачної вам паски!


Італійська паска «Панеттоне»

панеттоне

З усіх пасок ця нічим особливим не виділяється, бо найбільш схожа на нашу. Така ж форма, схожий набір продуктів, опарне дріжджове здобне тісто з додаванням ванілі, родзинок і цукатів.

Інгредієнти для італійської паски

Для опари:

1 ст. ложка сухих дріжджів

60 мл теплого молока

1 ст. ложка цукру

Для тіста:

100 г вершкового масла кімнатної температури

2 великих яйця

4 жовтки

200 г цукру

700 г борошна

120 мл теплого молока

150 г родзинок

2 ст. ложки лимонної цедри

100 г цукатів з цитрусових

2 ч. ложки натурального ванільного екстракту

щіпка меленого мускатного горіха та гвоздики.

Як приготувати «Панеттоне»

У глибокому посуді змішати дріжджі з ложкою цукру, залити 60 мл теплого молока. Поставити в тепле місце хвилин на 30, щоб дріжджі збільшилися вдвічі.

Залити родзинки теплою водою і залишити набухати. Через годину відкинути на сито, дати повністю стекти воді. Обсушити. Можна замочити родзинки в ромі на 1-2 години.

Збити міксером розм’якшене масло з цукром. Не збавляючи обертів, ввести по одному яйця, жовтки, додати тепле молоко. Поступово підсипаючи просіяне борошно, додати спеції, замісити м’яке еластичне тісто. Миску змастити олією. Накрити тісто харчовою плівкою. Поставити в тепле місце підходити мінімум на 1,5-2 години.

Покласти в тісто цукати і обсушені родзинки. Ще раз добре вимісити. Розділити тісто на порції, покласти у форми для запікання. Накрити чистим рушником і дати тісту ще раз підійти вже у формах 30. Нагріти духовку до 200 градусів. Поставити туди форми з тістом, пекти 5 хвилин. Потім зменшити до 185 градусів і випікати ще 35-40 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Грецький великодній хліб

Грецька паска абсолютно не схожа ні інших. Несолодке, хоч і здобне, тісто дійсно за смаком нагадує хліб. Але головна фішка цієї паски в тому, що запікається вона разом з посадженими в неї крашанками. Такий собі повний великодній набір.

У Греції на Великдень печуть несолодку паску видовженої форми разом із крашанками – два в одному.


Інгредієнти для грецького великоднього хліба

5 жовтків

5 варених яєць

500 г борошна

3 ст. ложки цукру

щіпка меленого анісу

2 ст. ложки рослинної олії

7 г сухих дріжджів

1 ст. ложка кунжутного насіння

1 склянка молока

125 г вершкового масла

щіпка солі

5 великодніх яєць

100 г лимонних цукатів

1 лимон

Як приготувати грецький великодній хліб

Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати 1 ч. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 30 хв.

Лимон вимити, обдати окропом, обсушити і зняти цедру. Нарізати її тонкою соломкою. Лимонні цукати нарізати маленькими кубиками.

Борошно просіяти. 4 жовтки розтерти з цукром, що залишився. Вершкове масло розтопити і охолодити до кімнатної температури. В опару, яка на той момент має підійти, додати жовтки з цукром, масло, сіль, лимонну цедру і мелений аніс, все ретельно перемішати. Поступово, розмішуючи, всипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна влити ще 50 мл молока.

Додати в тісто цукати, сформувати колобок і присипати борошном. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Коли тісто підніметься, обім’яти і залишити ще на 1,5 години.

Розділити тісто на 4 частини: три одного розміру і одну трохи більшу. З трьох частин скачати довгі тонкі джгути, приблизно 70 см у довжину. Викласти їх на пергамент і сплести в нетугу косу. Третю частину скачати в джгут такої ж довжини, як уся косичка. Покласти його зверху і трішки притиснути.

Обережно Перекласти хліб на змащене маслом деко. Намітити 5 «гнізд» для яєць, зробити їх досить глибокими. Нефарбовані варені яйця змастити олією і розкласти в «гнізда». Поставити в тепло на 20 хв. Потім змастити поверхню хліба жовтком, змішаним з 1 ст. л. води, посипати кунжутом і випікати 40-45 хвилин при 180°С. З готового охолодженого хліба вийняти яйця (їх можна потім використати для салатів) і замінити на крашанки.

Англійські великодні булочки

великодні булочки

В Англії великодня випічка має форму не пасок, а булочок з хрестоподібним малюнком, що символізує хрест, на якому був розп’ятий Ісус. Тісто не дуже солодке, але пишне, з додаванням кориці та сухофруктів.

Рецепт булочок, якими у Великдень смакує сама Єлизавета ІІ.


Інгредієнти для англійських булочок

600 г + 2 ст. ложки борошна

300 мл молока

70 г вершкового масла

2 яйця

2 ст. ложки цукру

200 г різних сухофруктів

1 ст. ложка меленої кориці

1 ч. ложка меленого мускатного горіха

7 г сухих дріжджів

1 ч. ложка солі

Як приготувати великодні булочки

Борошно розтерти з вершковим маслом, додати дріжджі, спеції, цукор, сіль і подрібнені сухофрукти. Влити збите з яйцями тепле молоко.

Замісити тісто, скачати в колобок, загорнути в плівку і залишити на 1 год.

Коли тісто підніметься, ще раз добре вимісити. Виліпити круглі булочки діаметром приблизно 5 см, помістити на деко і легенько притиснути. Зробити зверху хрестоподібні надрізи. Залишити на 45 хв.

2 ст. ложки борошна змішати з 5 ст. ложок води, перекласти в кулінарний мішок і видушити на надрізи хрестики. Поставити в тепло на 15 хвилин, щоб булочки підійшли.

Розігріти духовку до 200°С, поставити туди булочки, випікати 20 хв.

Німецький великодній кекс «Гугельхопф»

Рецепт німецького кексу дуже близький до української паски, але відмінність – у формі. Німецькі господині використовують фігурні форми для кексу, плюс додають у тісто апельсин – сік і цедру. Це робить великодню випічку золотистою і ароматною.


Інгредієнти для німецького великоднього кексу

300 г борошна

140 г вершкового масла

150 мл молока

100 г цукру

1 яйце

7 г сухих дріжджів

щіпка солі

1 апельсин

75 г родзинок

30 г мигдалю

цукрова пудра

Як приготувати німецький «Гугельхопф»

Розвести в теплому молоці дріжджі. Додати трохи борошна. Ретельно перемішати, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину.

Зняти з апельсина цедру, з м’якоті вичавити сік.

У решту борошна додати сіль, цукор, яйце, вершкове масло, апельсиновий сік і опару. Вимісити тісто, щоб не прилипало до рук, накрити і залишити ще на годину.

Родзинки помити, залити гарячою водою і залишити на 10 хв.

Додати в тісто родзинки і дрібно порізану цедру апельсина, ще раз добре вимісити.

Мигдаль ошпарити окропом, залишити на 10 хвилин, почистити від шкірки. Рівномірно викласти мигдалинки на дно форми.

Покласти у форму тісто і залишити ще на 30 хв. Розігріти духовку до 200°С. Випікати кекс 45 хв. Вийняти з духовки, дати трохи охолонути. Перевернути форму на тарілку і вийняти кекс. Перед подачею притрусити цукровою пудрою.

Польська паска

польська паска

У Польщі на Великдень печуть паски класичної форми, але окрім традиційних родзинок і цукатів у тісто додають сушені журавлину, вишню і кокосову стружку. Верхівки пасок змазують білкою помадкою. Читати рецепт.

Інгредієнти для Польської паски:

Борошно - 500 г

Вершкове масло - 220 г

Молоко - 300 мл.

Яйце куряче - 4 шт.

Цукор-пісок - 200 г

Цукрова пудра - 100 г

Сіль - 0, 5 ч. л.

Дріжджі сухі- 10 г.

Журавлина сушена - 50 г

Лимони - 0, 25 шт.

Родзинки - 100 г

Кокосова стружка - 20 г

Цукати лимонні - 50 г

Вишня сушена - 50 г

Як спекти польську паску:

Змішати гаряче молоко і розтоплене вершкове масло. Просіяти в суміш борошно і перемішати - в тісті не повинно бути грудок. Додати дріжджі і розмішати. Накрити приготовлену опару рушником і залишити на годину в теплому місці.

Яйця збити з цукром до утворення густої білої маси. В опару додати збиті яйця і сухофрукти. Вимісити за допомогою лопатки.

Додати трохи борошна і замішати однорідне тісто густої консистенції. Змастити форму для випікання вершковим маслом. Викласти тісто.

Випікати 50-60 хвилин при температурі 180 градусів.

Полити паску сумішшю лимонного соку і та цукрової пудри. Посипати кокосовою стружкою.

Голандська паска.

Інгредієнти для голландської паски:

Для тіста:

Борошно - 500 г.

Цукор - 1 ч. л.

Вершкове масло - 50 г.

Молоко - 250 мл.

Волоські горіхи - 50 г.

Цукрова вишня - 100 г

Сухі дріжджі - 7 м

Сушена журавлина - 80 м

Світлі родзинки - 80 м

Мигдаль - 50 г.

Цукрова пудра - 2 ст. л.

Для начинки:

Мигдаль - 150 г.

Цукор - 150 г.

Яйця - 2 шт.

Лимон - 1 шт.

Як спекти голландську паску:

Розтопити вершкове масло. Молоко підігріти. У великій ємності змішати молоко з масло і добре розмішати. Додати 1 ч. л. цукру і сухі дріжджі, ще раз все перемішати, щоб дріжджі максимально розчинилися. Додати 1 яйце і просіяне борошно. Його краще всього вводити частинами, щоб тісто вийшло однорідним.

Чисту миску змастити олією, викласти тісто, накрити рушником і залишити в теплому місці на 45 хвилин підходити. Воно підніметься в 2 рази.

Родзинки і журавлину залити гарячою водою і залишити на півгодини.Вишню, мигдаль та волоські горіхи дрібно нарізати. Мигдаль для начинки дрібно порізати або подрібнити в ступці, не перетворюючи на борошно. До нього додати 150 г цукру, 2 жовтки і сік половини лимона. Масу добре перемішати і поставити в холодильник до моменту використання.

Тісто, яке піднялося, акуратно обм'яти і додати зацукровану вишню, подрібнений мигдаль, волоські горіхи, обсушенні родзинки і журавлину. Все перемішати. Викласти на змащену маслом форму або пергаментний папір тісто завтовшки близько 2,5 см. У центр покласти начинку. Загорнути краї і защипнути. Перевернути пиріг швом вниз і поставити в тепле місце ще на 45 хвилин.

Обмазати пиріг столовою ложкою молока і випікати в розігрітій до 180 ° С духовці 30-40 хвилин.

Готову паску посипати цукровою пудрою.


Якщо вам сподобалися великодні традиції та рецепти пасок наших сусідів з Європи, будь ласка, напишіть про це в коментарях та поширте матеріал у соціальних мережах.

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...

Одну людину діставали прямо з-під коліс: Голова райдержадміністрації влетів у натовп людей в Броварах (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:54

Голова райдержадміністрації у Броварах влетів на авто в натовп людей, четверо людей отримали тяжкі травми, передають Патріоти України. Троє людей отримали переломи, ще одну людину діставали прямо з-під коліс авто. Йдеться про голову райдержадміністраці...