"Запам'ятав на все життя": Український боєць розповів, як його прізвище допомогло вийти з оточення

Прикордонник ДПСУ Богдан Отченаш воює на фронті від 2014 року, коли потрапив під першу хвилю мобілізації до ЗСУ. Далі повернувся, а наступну повістку отримав у 2022 році і став в однострій з прикордонниками 1-го загону, передають Патріоти України.

На фронт військовий поїхав техніком-водієм, а став "тимчасово виконувачем обов'язків" командира застави вогневої підтримки. В районі Бахмута група прикордонників потрапила в оточення під час вуличного брю. Як виходили українські захисники, повідомляє пресслужба ДПСУ.

"Групу прикордонників взяли у кільце. Командир зібрав нас і сказав, що потрібно виручати хлопців. Ніхто не вагався, поїхали всі, — згадує Богдан. З техніки у бійців лишився лише старий УАЗ. В машини постійно відмовляли гальма, тому за кермо сів досвідчений водій. Побратимів відбивали з важкими втратами. Командира було поранено. Офіцерів у групі не було. Керувати довелося сержантам.

"У командира були осколкові поранення, найбільше постраждала нога. Він був на межі втрати свідомості, а бій тривав. Потрібно було керувати людьми. Сержантів було багато, але побратими довірили це мені. В мене досі болить душа за той день, — зізнається Богдан.

У бою прикордонники втратили 6 побратимів. Вийти з-під вогню не вдавалося, бо в повітрі постійно літав ворожий дрон. Богдав вичекав зручний момент, швидко підігнав "Жигулі" і забрав пораненого командира.

"Не всім, на жаль, так пощастило. Від влучання гранатомета загинув наш побратим Анатолій. Ми взагалі не хотіли його брати з собою, в той день йому виповнилося 49 років, а ввечері ще й онучка народилася. Біля нього від осколкового поранення в обличчя загинув другий побратим, третьому влучило в спину. Ще трьох втратили на виході", — згадує військовий.

Їм лишалося здолати понад кілометр. "1,5 кілометра до позиції вистачало, щоб вмерти разів вісім", — сказав прикордонник. Вихід із Бахмута Богдан запам'ятав на все життя. Каже, врятував Nissan і його прізвище — Отченаш. Дорогою боєць відчайдушно молився.

"Коли доїхали до асфальту — протерли фари моїм бушлатом і поїхали далі. А на ранок нам кажуть: "Катніть ще разочок у Бахмут забрати 2 машини треба". Забрали, куди діватися, — згадує з посмішкою Отченаш. Вдома на прикордонника чекає двоє дітей, і він має намір "виростити своїх гномиків" .

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...