Запобігне важким імунним реакціям навіть краще наявної медичної практики: Науковці створили універсальну групу крові, що розв'яже проблеми пошуку правильних донорів

Переливання відповідної групи крові часто стає серйозним каменем спотикання через її наявність і терміновість. Але вчені стверджують, що знайшли бактерії, які залишать цю проблему в минулому.

Під час нещодавнього дослідження групи фахівців з Технічного університету Данії (DTU) і Лундського університету виявили ферменти, здатні видаляти з червоних кров'яних тілець особливі цукри, що утворюють проблемні антигени A і B. Вони можуть прокласти шлях до створення універсальної донорської крові, що значно спростить процес її переливання і залишить пошук потрібної групи в минулому, пише ScienceDaily.

Наукове дослідження, опубліковане в журналі Nature Microbiology, показує, що ці нещодавно відкриті ферментні коктейлі можуть ефективно видаляти не тільки добре відомі антигени A і B, а й раніше не розпізнані варіанти, які становлять ризик для людей під час переливання крові. Професор Махер Абу Хашем із DTU, один із провідних авторів дослідження, наголосив, що, незважаючи на багатообіцяючі результати, досягнуті під час роботи з кров'ю групи В, необхідно провести додаткові роботи, щоб впоратися зі складнощами, пов'язаними з перетворенням крові групи А. Ця важлива співпраця об'єднала знання DTU про ферменти кишківника людини з досвідом Лундського університету в галузі вуглеводів групи крові та трансфузійної медицини. Отримана синергія відкрила нові можливості в галузі переливання завдяки використанню природних ферментів, що виробляються бактеріями кишечника, зокрема Akkermansia muciniphila. Ця бактерія, що процвітає в травному тракті людини, довела свою ефективність у розщепленні схожих цукрових структур, виявлених як у кишковому слизу, так і в клітинах крові.

Створення універсальної донорської крові може значно скоротити витрати і логістичні проблеми, пов'язані з використанням і зберіганням декількох груп крові в медичних установах. Вона також обіцяє звести до мінімуму втрати запасів крові, термін придатності яких добігає кінця, і поліпшити загальну доступність крові для людей, незалежно від наявності тієї чи іншої групи, що може зовсім залишитися в минулому. Крім того, відмова від переливання груп крові, що не збігаються, може запобігти важким імунним реакціям, які можуть бути небезпечними для життя.

Заглядаючи в майбутнє, фахівці DTU і Лундського університету вже отримали патент на свій інноваційний метод ферментної обробки. Вони з оптимізмом дивляться на те, які успіхи можуть принести їхні майбутні спільні проекти. Фінансовані різними престижними організаціями, зокрема фондом Novo Nordisk і Шведською дослідницькою радою, дослідження, що тривають, покликані швидше наблизити клінічні застосування. Однак шлях від лабораторії до лікарні включає в себе контрольовані випробування на пацієнтах для забезпечення безпеки та ефективності.

Наша Анна Ярославна: 19 травня киянка взяла шлюб з королем Франції

неділя, 19 травень 2024, 5:00

Всі подальші монархи Франції, до Наполеона, були нащадками київської княжни. У Реймському соборі у Франції 19 травня 1051-го київська князівна Анна Ярославна вийшла заміж за короля Генріха I. За чотири дні коронувалась на престол Франції, нагадують Пат...

Задоволення заради користі: На Сумщині чоловік "під контролем поліції" двічі займався сексом із повіями

неділя, 19 травень 2024, 3:40

У Сумській області поліція викрила сутенерку, яка втягнула у заняття проституцією свою знайому. Для того, щоб провести розслідування, поліція залучила чоловіка, якому жінки двічі надавали секс-послуги. Про це йдеться у вироку Охтирського міськрайонного...