Запобігти бридкій неприємності. ТОП-8 тверджень про появу глистів: що - міф, а що - правда

Стереотипи про глисти

В інтернеті можна знайти багато інформації про паразитарні хвороби. Проте не все, що ми дізнаємося, – правда. Розберімося ж, які популярні твердження відповідають дійсності, а які є шкідливими вигадками, зазначають Патріоти України.

1) "Якщо кіт чи собака домашні, їм не треба проводити протигельмінтну терапію"

Міф! Домашнім тваринам профілактичну дегельмінтизацію проводити необхідно регулярно – кожні 3 місяці. Звісно, не всі види глистів, що оселилися в організмі чотирилапого, передаються його господарям. Однак ризикувати не варто. Крім того, заражений гельмінтами, ваш улюбленець частіше хворітиме й проживе менше, аніж міг би, адже при глистах вакцинація не захистить його повною мірою від небезпечних інфекцій.

2) "Дитина погано спить уночі й розчісує задній прохід Отже, у неї – гострики"

якщо дитина скрегоче зубами, то це може сигналізувати як про паразитарне захворювання

Правда! Неспокійний сон і свербіж в області заднього проходу – типові ознаки ентеробіозу. Утім, здебільшого гельмінтози мають неспецифічні симптоми. Приміром, якщо дитина скрегоче зубами, то це може сигналізувати як про паразитарне захворювання, так і про стресову напругу, яку дитячий організм намагається скинути через бруксизм (скрегіт зубами).

Так само й блідість шкіри та темні кола під очима свідчать про анемію, але не обов’язково спричинену паразитичними червами.

3) "Кашель – це симптом захворювання дихальних шляхів. Глисти тут ні до чого"

Міф! Якщо у вас аскаридоз, у період міграції личинок, коли вони з током крові проникнуть до легеневої тканини, а звідти – у бронхи, трахею, гортань і глотку, ви обов'язково кашлятимете, адже паразити, переміщаючись, подразнюватимуть кашльові рецептори.

4) "Треба їсти гарбузове насіння та часник. Глисти їх не люблять"

 Існує ціла низка продуктів із

Правда! Існує ціла низка продуктів із "глистогінним" ефектом. Серед них – яблучний оцет, чорний кмин, куркума, гвоздика, часник, цибуля. Однак самі по собі ці продукти "погоди не роблять". Якщо паразити вже є в організмі, то, щоб їх знешкодити, доведеться приймати синтетичні ліки. Та й для повноцінної профілактики цих продуктів недостатньо.

Найкраща профілактика гельмінтної інвазії:

  1. Мити руки з милом.
  2. Мити овочі-фрукти перед споживанням.
  3. Піддавати продукти належній термічній обробці.

5) "Щоб виявити гельмінтів, достатньо один раз здати кал на аналіз"

Міф! Навіть якщо ви інфіковані паразитами, їхніх яєць у фекаліях може й не виявитися. Тож кал треба здавати тричі (і обов'язково свіжий). Перевіряється також кров на наявність антитіл до гельмінтів. Якщо в пацієнта – типові ознаки глистяної інвазії й дослідження крові та випорожнень це підтверджують, лікар установлює діагноз і призначає медикаментозне лікування.

6) "Глист може сягати... 10 метрів завдовжки"

Правда! Цестоди, або стрічкові (стьожкові) гельмінти, виростають до кількох метрів:

  • свинячий ціп'як – до 2 – 4 метрів;
  • бичачий – аж до 6 – 10 метрів.

Вражені? Ще б пак!

Людина інфікується личинками цих паразитів, споживаючи сире м'ясо або без належної термічної обробки. А ще – через брудні руки. Тому:

  • Ніколи не куштуйте сирий м'ясний фарш.
  • Виділіть для обробки м'яса окреме кухонне приладдя (ножі, дошки).
  • Зберігайте сире м'ясо в холодильнику окремо від інших продуктів (особливо від готових страв).
  • Закінчивши приготування, ретельно мийте руки в теплій воді з милом.

7) "У мене вдома чисто, тож глисти мені не загрожують"

Міф! Гельмінти – повсюди! Ви натискаєте кнопку виклику ліфта, торкаєтеся поручнів у транспорті, берете кошик у супермаркеті – і на ваших руках уже є личинки глистів. А більшість внутрішніх паразитів передається саме фекально-оральним шляхом, тобто через брудні руки. Отже, гігієна рук – це головне правило профілактики не лише ГРВІ, а й гельмінтних інвазій. Важливо також, щоб організм мав опірність до паразитів. Що це означає?

Понад 60% вашої імунної системи припадає... на слизову кишечника. Гельмінти її пошкоджують, окрім того, продукують токсини, що поволі отруюють ваш організм. Відновити пошкоджену слизову кишечника й усунути інтоксикацію допомагає "Ворміл Фіто". Цю біологічно активну добавку можна застосовувати як із лікувальною метою – під час комплексної терапії, так і для профілактики. Засіб можуть приймати й дорослі, і діти. Випускається він у вигляді сиропу та в капсулах.

8) "Усю зелень потрібно ретельно мити"

Усю зелень потрібно ретельно мити

Правда! Головна мета паразитів – забезпечити існування свого виду. Для цього їм потрібно: а) вижити; б) дати потомство. Яйця гельмінтів роками чекають слушної нагоди в навколишньому середовищі, здебільшого в ґрунті, і з часточками землі потрапляють на вашу кухню – на брудній моркві-картоплі, на пучках кропу та петрушки. І якщо коренеплоди ви зазвичай миєте довго й старанно, використовуючи щітку, то зелень лиш злегка споліскуєте водою – так, наче не миєте, а освіжаєте, щоб листочки розправилися. Це – велика помилка, адже якраз на листочках повно яєць глистів!

Треба ретельно промивати зелень у проточній воді, "розпушуючи" її так, як розпушують волосся, коли його сушать феном. А після цього замочують на 10 – 15 хвилин у воді, підкисленій оцтом, лимонним соком чи лимонною кислотою. Так глистам перекривається ще один шлях до вашого організму.

Отже, дотримуйтеся правил гігієни, їжте корисні продукти й будьте здорові!

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...

З погляду зрозуміло, що він думає про тих нелюдів: Песик дивом вижив після удару по Дергачах під Харковом (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:52

“Після сьогоднішнього російського “прильоту” по місту Дергачі дивом вижив пес Річард. Авіабомба влучила зовсім поруч. Тваринка не хотіла ні їсти, ні пити. З одного його погляду стане зрозуміло, що він думає про тих нелюдів”, – написав Василенко. В очах...