Зараз цим нікого не здивуєш! Які страви на Новий рік вважалися делікатесами в СРСР

У Радянському Союзі Новий рік був особливим святом, до якого кожна сім’я готувалася з великою відповідальністю. Продукти для новорічного застілля не купували, а буквально "діставали", заздалегідь зберігаючи делікатеси до святкової ночі, передають Патріоти України.

Попри дефіцит, столи радянських сімей прикрашали улюблені страви, які досі викликають ностальгію у старшого покоління. Ця ніч була часом, коли звичайний побут перетворювався на справжнє свято.

Головний делікатес — крабовий салат

У 80-х роках крабовий салат став символом новорічного столу. Консервоване м’ясо крабів, яке було рідкісним продуктом, господині берегли до свята. Кожна родина мала свій особливий рецепт, що робило страву унікальною. Завдяки своїй вишуканості цей салат став "короною" новорічного застілля.

Шампанське — обов’язковий атрибут

Невіддільною частиною святкового настрою була пляшка шампанського. Його "діставали" через знайомих або ж вистоювали довгі черги. Напій відкривали урочисто перед боєм курантів, що символізувало початок нового року.

Традиційні закуски

На новорічному столі часто з’являлася нарізка з сирів і ковбас. Продукти розподіляли тоненькими скибочками, щоб надати закусці елегантного вигляду. Шпроти на житньому хлібі, бутерброди з червоною ікрою та заливна риба доповнювали картину святкового столу.

Легендарні салати

Класичні салати "Олів’є" і "Мімоза" стали справжньою візитівкою Нового року. Радянський "Олів’є" відрізнявся від оригінального: дорогі інгредієнти, як червона ікра чи язик, замінили на доступні варену ковбасу та моркву.

Оселедець під шубою також був невіддільною частиною меню.

Гарячі страви на столі

Головна страва – це завжди гаряче. Курка, запечена цілком, або фарширована птиця, були найпопулярнішими варіантами. У деяких сім’ях готували телятину, свинину чи навіть гусака. У певних регіонах країни традиційно ліпили пельмені, які варили у великих каструлях просто перед подачею.

Домашні десерти

Солодощів у магазинах було мало, тому господині самостійно готували десерти. Найпопулярнішими були торти "Наполеон" і "Медовик", а також желе та тістечка "Картопля". Справжнім делікатесом стали консервовані ананаси, які можна було дозволити собі тільки у свята.

Символ Нового року — мандарини

Мандарини стали незмінним атрибутом новорічного застілля. Їхній аромат створював атмосферу свята, а яскравий колір додавав настрою.

Напої для всіх

Крім шампанського, на столі часто були домашні компоти з ягід і фруктів, заготовлені з літа. Діти ж найбільше раділи лимонаду "Буратіно".

Традиції радянського новорічного столу збереглися до сьогодні. Багато сімей досі готують олів’є, оселедець під шубою чи домашні десерти, згадуючи минулі часи та створюючи нові сімейні спогади.

Це може жахнути! ТОП-5 побічних ефектів препаратів для схуднення, які стали популярними в усьому світі

четвер, 5 червень 2025, 9:50

Три з найпопулярніших препаратів для схуднення — Ozempic, Wegovy та Mounjaro — мають п’ять основних побічних ефектів, які можуть виникнути у деяких людей, передають Патріоти України. Майже жоден медичний препарат не обходиться без побічних ефектів. Для...

Зірвалася з висоти і загинула: Засновник цирку "Кобзов" повідомив про трагедію в своїй артистичній родині

четвер, 5 червень 2025, 9:40

У Таїланді загинула 28-річна українська акробатка Вероніка Кобзова - племінниця засновника цирку "Кобзов" Миколи Кобзова. Трагедія сталася на острові Пхукет. Як написав Микола Кобзов на своїй сторінці у Facebook, дівчина зірвалася з 15-метрової висоти,...