Зараз таке гурмани їдять: Археологи були вражені, коли з'ясували, чим харчувалися шахтарі 2700 років тому

Зразки стародавніх фекалій. Фото: Anwora — NHMW.

Дослідження скам’янілих фекалій показало, що майже три тисячі років тому люди на території сучасної Австрії пили пиво і їли сир з пліснявою. Міжнародна група вчених досліджувала фекалії, які збереглися в доісторичних соляних шахтах в австрійському районі Гальштат-Дахштайн завдяки особливому мікроклімату під землею, повідомляють Патріоти України.

Людські фекалії зазвичай не зберігаються тисячі років. Але винятки з цього загального правила зустрічаються в декількох місцях у світі, включаючи доісторичні соляні шахти в австрійському районі Гальштат-Дахштайн, внесеному до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Дослідники, які вивчали зразки палеофекалій з цих шахт, виявили деякі дивовижні докази: присутність двох видів грибів, які використовуються при виробництві блакитного сиру і пива.

«Повногеномний аналіз показує, що обидва гриби брали участь в ферментації харчових продуктів і є першим молекулярним свідченням споживання блакитного сиру і пива в Європі залізної доби», — каже Франк Майкснер з Дослідницького інституту мумій в Больцано, Італія.

«Ці результати проливають нове світло на життя доісторичних соляних шахтарів в Гальштаті і дозволяють зрозуміти стародавні кулінарні практики в цілому на абсолютно новому рівні. Складні оброблені харчові продукти, а також техніка ферментації відігравали важливу роль в нашій ранній історії харчування», — додає Керстін Коварік з Віденського музею природної історії.

Ранні дослідження вже показали потенціал вивчення доісторичних палеофекалій з соляних шахт, щоб запропонувати важливі відомості про раціон і здоров’я людини. У новому дослідженні Майкснер, Коварік та їхні колеги додали поглиблений мікроскопічний, метагеномний і протеомний аналізи, щоб вивчити мікроби, ДНК і білки, які були присутні в цих зразках фекалій.

Ці всебічні дослідження дозволили їм реконструювати раціон людей, які колись тут жили. Вони також змогли отримати інформацію про древніх мікробів, які населяли їхній кишківник. Мікроби кишківника всі разом відомі як мікробіом кишківника, і тепер визнано, що вони відіграють важливу роль у здоров'ї людини.

Їхнє дієтичне дослідження показало, що висівки і луска різних злаків були одними з найбільш поширених рослинних фрагментів. Ця багата волокнами і вуглеводами дієта доповнювалася білками бобових, а іноді й фруктами, горіхами або продуктами тваринного походження.

Коли дослідники розширили свій мікробний огляд, включивши в нього гриби, саме тоді вони отримали найбільший сюрприз: в одному зі зразків залізної доби було багато Penicillium roqueforti і Saccharomyces cerevisiae.

«Шахтарі Гальштата, схоже, навмисно застосували технології ферментації харчових продуктів з використанням мікроорганізмів, які дотепер використовуються в харчовій промисловості», — каже Майкснер. Отримані дані є першим свідченням того, що люди вже виробляли сир з пліснявою в Європі залізної доби майже 2700 років тому, додає він.

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...

Український легіонер героїчно витяг "Реал" у протистоянні з "Манчестер Сіті": Результати чвертьфіналів Ліги чемпіонів УЄФА

четвер, 18 квітень 2024, 6:15

У чвертьфіналі Ліги чемпіонів 2023/24 мюнхенська "Баварія" вибила лондонський "Арсенал", а українець Андрій Лунін забезпечив мадридському "Реалу" перемогу над англійським "Манчестер Сіті". . Ліга чемпіонів, 1/4 фіналу, матчі-відповіді. "Баварія" – "...