Заробітчанам на замітку: Скільки можна заробити в Польщі за місяць та де можна влаштуватися

Яка середня заробітна плата в Польщі, скільки та на яких вакансіях можуть заробити українці, передають Патріоти України.

Переселенці з України, що тікають від війни, вибираючи країну прихистку, звертають увагу не лише на розмір соціальної допомоги, а й на розміри заробітних плат та можливості працевлаштування. Основним фактором у виборі тієї чи іншої країни для біженців є правила щодо трудової зайнятості та заробітна плата. Розповідаємо, які умови працевлаштування у Польщі цього року.

Як легально влаштуватися на роботу у Польщі

Євросоюз подовжив термін захисту для українців до 2025 року — таким чином вони можуть легально працевлаштовуватися без додаткових дозволів.

Як зазначається на урядовому порталі Польщі, легально в Польщі можуть перебувати та працювати українці, якщо останній день їхнього легального перебування у Польщі припадає на період від 24 лютого 2022 року, незалежно від того, чи мають вони PESEL UKR: "Якщо ви є громадянином України та легально в’їхали до Польщі від 24 лютого 2022 року, ви можете працювати в нашій країні. Вам не потрібно отримувати дозвіл на роботу для іноземця. Усі формальності, пов’язані з вашим легальним працевлаштуванням, несе роботодавець".

Отже, легально працювати в Польщі можуть громадяни України, які проживають на території Польщі легально — на підставі візи, посвідки на проживання, єдиного дозволу та громадяни України, які через загрозу війни легально в’їхали на територію Польщі від 24 лютого 2022 року.

Яка мінімальна та середня заробітна плата в Польщі 2024 року

Від січня 2024 року мінімальна заробітна плата становила 4242 злотих брутто, в липні 2024 року вона зросла до 4300 злотих брутто або приблизно 44 821 грн.

Середня зарплата в Польщі 2024 року, згідно з офіційним прогнозом, становитиме 7824 злотих брутто або 81 533 грн. ‍

Чиста середня зарплата на руки після відрахувань усіх внесків та податків становить 5742 злотих або 59 836 грн.

Яку роботу і кому можна знайти в Польщі

Які вакансії в Польщі мають найбільший попит серед українців

Найчастіше українці шукають роботу без вимог до рівня освіти та без досвіду. Популярними є вакансії збирачів овочів або фруктів, сортувальників, прибиральників, офіціантів, різноробів на будівництві тощо.

Яку роботу можна знайти у Польщі без знання мови та досвіду роботи

Найбільше вакансій для українців без знання польської мови та досвіду роботи пропонують у логістиці, на складах з одягом та продуктами (комплектація та пакування посилок). Багато пропозицій від підприємств харчової та переробної промисловості. Зарплата на таких роботах в середньому 4000-5500 злотих або 37,2-51 тис. гривень на руки.

Чоловіки найчастіше влаштовуються вантажниками, різноробами на будівництві, електриками та зварювальниками. Жінки найчастіше влаштовуються прибиральницями, пакувальницями або сортувальницями продукції на заводі, а також сезонними працівницями на плантації овочів або фруктів.

Має попит серед українців робота у пекарнях, закладах харчування, на складах, на виробництвах заморожування овочів та фруктів, на виробництвах компонентів електронної техніки, на виготовленні будівельних матеріалів.

Скільки коштує проживання в Польщі

Переважна більшість польських працедавців пропонує для українських робітників безплатне проживання. Це можуть бути помешкання, розташовані неподалік від місця роботи, по 6-8 осіб в кімнатах на кшталт гуртожитку або хостелу.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Більшість студентів чоловічої статі втратила відстрочку від мобілізації

четвер, 15 серпень 2024, 0:13

Для відстрочки від мобілізації студент повинен навчатися на денній або дуальній формі. Його рівень освіти повинен бути вищим за отриманий попередній. Під час воєнного стану та загальної мобілізації в Україні вручити повістки можуть усім військовозобовʼ...