Застуда може захистити від коронавірусу: Британські вчені зробили несподівану заяву

Згідно з новим дослідженням, проведеним імперським коледжем Лондона, звичайна застуда може забезпечити певний захист від коронавірусу і допомогти розробити універсальну вакцину від усіх майбутніх варіантів COVID-19, передають Патріоти України.

Вчених зацікавило, чому одні люди здатні протистояти коронавірусній інфекції, незважаючи на тривалий вплив, а інші легко заражаються. Дослідники вирішили перевірити теорію про те, що тип лейкоцитів, Т-клітин, що виробляється людським організмом для боротьби з застудою, може забезпечити певний захист, повідомляє Бі-бі-сі.

"Попереднє зараження простудними коронавірусами (це далекі родичі SARS-CoV-2, що викликає COVID-19) може виробляти Т-клітини, які будуть здатні перехресно розпізнавати, а потім атакувати вірус SARS-CoV-2. Цю теорію ми і вирішили перевірити", - розповів один з авторів доповіді Аджіт Лалвані, завідувач кафедри інфекційних захворювань в Імперському коледжі Лондона.

Дослідження почалося у вересні 2020 року, до програм масової вакцинації. Вчені взяли зразки крові 52 людей, які жили в тому ж будинку, що і людина, інфікована вірусом SARS-CoV-2. Відбір проб проводився відразу після підтвердження діагнозу COVID-19. Рівно половина опитаних заразилася коронавірусом, а решта - ні.

"Люди, у яких вже були Т-клітини, викликані коронавірусом застуди і які могли розпізнавати і атакувати SARS-CoV-2, не заразилися", - сказав Лалвані. Сучасні вакцини проти коронавірусу призначені для запуску імунної відповіді, націленої на шиповидні білки на поверхні вірусу. Однак ці шипи легко мутують, знижуючи таким чином ефективність вакцини.

Т-клітини, навпаки, працюють проти білків в ядрі вірусу, які мутують набагато повільніше. "Отримані нами результати дають основу для виробництва універсальної вакцини, що індукує Т-клітини, для захисту людей від нинішніх і всіх майбутніх варіантів COVID-19", - вважає Аджіт Лалвані.

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...