Завдано непоправної шкоди: Чорні археологи знищили частину городища часів Київської Русі

Керівництво Історико-культурного заповідника «Стародавній Звенигород» (Львівська область) звернулося в поліцію із заявою про пограбування невідомими місця археологічних розкопок на території дитинця (центральної укріпленої частини) міста часів Київської Русі в Звенигороді, повідомляють Патріоти України.

Як правило, розкопки проводяться в теплу пору року. Але в даному випадку вони стартували в листопаді. У суботу та неділю роботи не велися. Цим і скористалися «чорні археологи»: в минулі вихідні вони провели піратські розкопки, безповоротно знищивши значну частину стародавнього оборонного валу, що оточував дитинець.

- Вчені розкопали 136 квадратних метрів оборонного валу середини XII століття, приблизно 10 відсотків цієї площі по-варварськи перерили зловмисники, - розповіла керівник заповідника Наталя Войцещук. - Там, де орудували «чорні археологи», залишки оборонного валу повністю зруйновані. Не виключено, що вони розшукали там стародавні предмети і забрали їх з собою.
- На території заповідника за гроші Європейського союзу зараз проводиться облаштування Історико-культурного парку «Стародавній Звенигород», - розповіла прес-секретар Рятівної археологічної служби Мирослава Іваник. - Створення цього парку вимагає виконання земельних робіт. Тому і знадобилося невідкладно розгорнути археологічні розкопки. Наші фахівці якраз на цьому спеціалізуються.
Джерело: Факты

"Смерть режиму!" У Росії школярка отримала 3,5 року колонії за напис на гаражі

п’ятниця, 26 квітень 2024, 4:15

У Росії десятикласницю з Чити засудили до 3,5 року колонії за напис на гаражі. Про це у четвер, 25 квітня, повідомив російський незалежний ТГ-канал Astra. . Військовий суд визнав винними відразу за кількома статтями 19-річного Олександра Сніжкова і 1...

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...