Завершення анекдотичної ситуації з недокомунізованим топонімом: У Києві проспект Правди перейменували на честь Євросоюзу

Проспект Правди перейменовано на проспект Європейського Союзу

У Подільському районі Києва проспект Правди перейменовано на честь Європейського Союзу. Таке рішення ухвалили в середу, 8 травня, на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради IX скликання, повідомляє преслужба Київради.

"Проспект Правди було названо на честь центрального органу комуністичної партії Радянського Союзу газети Правда. У час війни Київська міська рада ухвалила рішення деколонізувати проспект. На основі електронного рейтингового голосування було обрано нову назву - проспект Європейського Союзу. Назва запропонована на честь економічного і політичного союзу, який об'єднує 27 держав-членів, що розташовані в Європі. Європейський Союз - давній і надійний геополітичний, економічний, а віднедавна і військовий партнер України", - наголосив заступник міського голови - секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Цьому передувала нетривіальна історія. В першу хвилю декомунізації бережливі в дрібничках депутати придумали вдалий, як їм здавалось, крок щодо 4,5-магістралі, щоб зекономити кошти на табличках та перереєстрації документів.

Так, наприкінці 2016 року Київрада "уточнила назву проспекту", який з 1971 року отримав первісну назву на честь комуністичної газети «Правда». Рішенням Київради з напису прибрали лапки, присвятивши вулицю відтоді начебто абстрактному світоглядному поняттю.

Український інститут національної пам’яті на таке рішення по гарячих слідах відреагував листом до київських депутатів. Увагу обранців звертали на те, що незалежно від того з лапками чи без при графічному відтворенні, назва містить символіку комуністичного режиму. У листі наводилася цитата з тлумачного словника про те, що перейменування є наданням нової назви, а не уточненням чинної.

І ось пройшло якихось вісім років як депутати з мером дозріли до теперішнього рішення. А таблички доведеться знов переробляти... не зекономили.

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...

Пенсіонери в Україні можуть отримати доплату від ООН: Стало відомо, хто та які суми

понеділок, 20 травень 2024, 9:14

Частина українських пенсіонерів з інвалідністю може отримати автоматичні доплати до пенсій завдяки програмі Всесвітньої продовольчої програми ООН, якщо їхні пенсії не перевищують 3250 гривень і вони проживають на підконтрольній Україні території. Допла...