Збереглися навіть вуса: Вчені виявили мумію левеняти, яке жило близько 30 тисяч років тому (фото)

Вчені проводять нове масштабне дослідження, об'єктом якого є мумія вимерлого печерного левеняти, знайдена в Якутії. Дитинчаті майже 30 тисяч років, але його хутро, шкіра, зуби та вуса залишилися недоторканими. Про це повідомляє Live Science, передають Патріоти України.

"Близько 30 тисяч років тому, коли величезні мамонти та шерстисті носороги бродили по Північній півкулі, крихітне печерне левеня з золотисто-коричневим хутром здійснило свою останню прогулянку по сибірській тундрі", - пише видання.

Дослідники припускають, що раптово сталася катастрофа, яка розколола вічну мерзлоту під ногами дитинчати, що і стало причиною його смерті. В льоду його тіло швидко муміфікувалося і сьогодні хутро, шкіра, зуби та внутрішні органи виглядають майже такими ж, як і в день смерті, яка настала тисячі років тому.

Зазначається, що скам'янілі останки печерного левеняти було виявлено у 2017 році в Якутії мисливцями за бивнями мамонта. Вчені назвали тварину Спарта. З його допомогою їм вдалося вивчити анатомію вимерлих кішок з безпрецедентними подробицями.

"Спарта, ймовірно, є найкраще збереженою твариною льодовикового періоду, яку коли-небудь було знайдено, і вона більш-менш не ушкоджена, якщо не брати до уваги трохи наїжаченого хутра. У нього навіть було збережено вуса", - зауважив співавтор дослідження професор генетики з Центру палеогенетікі в Стокгольмі Лав Дален.


Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...