Збільшуємо демографічну кризу? Якими будуть наслідки заборони на консульські послуги

Позбавлення консульських послуг українських чоловіків за кордоном призведе не до покращення мобілізації, а до масових спроб отримати громадянство інших країн. Таку думку висловив відомий український активіст, волонтер та офіцер ЗСУ Мирослав Гай, передають Патріоти України.

"В чому проблема мобілізації? Її було потрібно проводити раніше, і граничний вік мав бути не 25, а 21. Тепер багато молодих людей виїхали або намагаються виїхати. Позбавлення їх консульських послуг призведе до масових спроб отримати громадянство європейських країн", – пояснив Гай.

Він наголосив, що внаслідок таких дій Україна збільшує демографічну кризу, яка й так буде одним з головних наслідків цієї війни.

"І рейтингів така політика не додасть. Треба думати про збереження Держави як концепції Перемоги. А згодом зміцнення цієї Держави та ВПК України як концепції виживання, а це вступ до ЄС, впровадження судової та економічної реформи та вступ до НАТО", – підсумував військовий.

В коментарях користувачі зауважили, що чимало українців за кордоном уже цікавляться, як отримати громадянство іншої країни.

Позбавлення консульських послуг українських чоловіків за кордоном нагадує не ефективний захід для посилення мобілізації, а банальну помсту для ухилянтів, що виїхали з України. Таку думку висловив юрист та правозахисник Олександр Павліченко у розмові з Марічкою Падалко.

Юрист вважає, що взагалі закриття кордону для військовозобов'язаних чоловіків – це була неправильна дія, тому що вона була розрахована на досить короткий період війни, рік-півтора – не більше.

"Але коли війна триває два роки, два плюс, це може бути п'ять років, то оце закриття кордону вже видається нелогічним, це перше", – говорить Павліченко.

Що стосується заборони на консульські послуги за кордоном, то, на його думку, такі дії були б логічними весною або влітку 2022 року.

"Коли йшлося саме про те, щоб не було такого потоку ухилянтів і, відповідно, це було б застереженням... такою мірою, яка спрямована в майбутнє. Але ми зараз вже перебуваємо в третьому році широкомасштабної війни. І ці дії, які б мали виправдання на початку... на сьогодні видаються трошки ірраціональними. І сам спосіб їх оформлення, те, як вони робляться – це скоріше схоже на намагання вчинити помсту до цієї категорії населення", – розмірковує юрист.

Павліченко наголошує, що не виправдовує і не захищає ухилянтів. Але є ще одна проблема, про яку попереджають демографи – Україна втратить десятки тисяч своїх громадян, які просто відійдуть від неї.

"Можливо, це не найгероїчніша група населення, але Україна не створила стимулів і мотивації... Це буде програш України й іміджевий, і в розумінні того, що Україна насправді не є зовсім правовою державою, якою вона себе проголошує", – підсумував юрист.

Раніше стало відомо, що МЗС України наказало всім дипломатичним установам від 23 квітня тимчасово припинити надання послуг чоловікам призовного віку, окрім оформлення документів для повернення до України.

У Мережі вже розкритикували звістку про припинення консульських послуг чоловікам. Зокрема, фінансовий експерт і блогер Сергій Фурса вважає, що такі дії не змусять жодного чоловіка, який обрав бути за кордоном під час війни, піти на фронт. Водночас вони посилять демографічну проблему, якщо ці чоловіки не повернуться додому хоча б після війни.

Запобігне важким імунним реакціям навіть краще наявній медичній практиці: Науковці створили універсальну групу крові, що розв'яже проблеми пошуку правильних донорів

понеділок, 6 травень 2024, 5:00

Переливання відповідної групи крові часто стає серйозним каменем спотикання через її наявність і терміновість. Але вчені стверджують, що знайшли бактерії, які залишать цю проблему в минулому. . Під час нещодавнього дослідження групи фахівців з Техн...

"Немає паспорта РФ - не отримаєш дитину": Окупанти погрожують породіллям на Луганщині

понеділок, 6 травень 2024, 3:25

Російські загарбники на окупованій Луганщині погрожують не віддавати дітей батькам, якщо у них немає документів РФ, передають Патріоти України. “Напередодні пологів жінок у так званій "ЛНР" в окремих випадках ще можуть госпіталізувати без наявності пас...