"Здоровенькі були": Зеленський розповів, як українцям святитимуть Великдень в умовах карантину

Президент України Володимир Зеленський поспілкувався з главами церков. Мовилось про безпеку святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення коронавірусу. Про це глава держави повідомив головам ОДА та міським головам обласних центрів на селекторній нараді, зазначають Патріоти України.

За його словами, керівники церков розуміють, що богослужіння можна проводити онлайн, у вигляді відеоконференції.

"Великдень зазвичай збирає у церкві багато людей. Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Якщо якийсь обряд вимагає присутності людей, то треба обмежувати кількість прихожан. Усі очільники церков погоджуються з цим", – заявив Володимир Зеленський.

Що передбачає план "Великдень онлайн"

На нараді розглянули можливість розміщення патрулів біля храмів та церков.

У разі великого скупчення людей вони мають проводити бесіди з парафіянами та роз'яснювати, що збиратися натовпами небезпечно не лише для них самих, а й для здоров’я тих, хто навколо.

Існує також домовленість Офісу Президента з главами церков щодо долучення за потреби їхніх представників до обласних штабів, які займаються запобіганням поширенню коронавірусу.

Водночас у Синоді Православної церкви України вже заявили, що напрацюють практичні рекомендації для духівництва і мирян на Великдень у зв'язку з продовженням карантину.

Зверніть увагу! Цього року християни святкуватимуть Великдень 19 квітня. А 25 березня Кабінет Міністрів запровадив надзвичайну ситуацію на всій території України до 24 квітня.

Як Великдень святкуватимуть віряни УГКЦ

Українська греко-католицька церква розробляє різні версії і сценарії, як проходитиме Великдень, а також служіння в страсний тиждень. Про це 24 каналу розповів протоієрей УГКЦ Ігор Яців.

Українська греко-католицька церква закликала громадян дотримуватись розпоряджень держави щодо карантину:

Людям похилого віку та з дітьми надати перевагу домашній молитві;

Через епідемію коронавірусу вірянам дозволяється не цілувати ікони.

У Великий четвер цього року не виконувати обряду вмивання ніг.

Крім того, у Велику п’ятницю не робитимуть жодних процесій – ні в храмі, ні поза ним.

У неділю Пасхи необхідно служити, по можливості, надворі. Не робити процесій – ні в храмі, ні довкола храму. Якщо владики вважатимуть за можливе, відповідно до санітарних норм певної країни, служити в храмі, то в ньому мають перебувають лише священнослужителі та співці.

Освячувати лозу у Квітну неділю та святити паски й великодні страви на Пасху лише надвор і освячувати страви можна у Великодню суботу стільки часу, скільки це буде потрібно.

Не потрібно водити гаївок біля храмів, не влаштовувати великодніх забав, щоб не збирати людей разом.

Православна Церква України рекомендує

настоятелям храмів, головам релігійних громад суворо дотримуватись правил карантину;

у храмах дотримуватися санітарних норм: прибирати, протирати ікони та інші святині, ручки вхідних дверей спеціальними дезінфікуючими розчинами;

обмежити присутність на богослужінні віруючих до 10 осіб. Запровадити, де це можливо, трансляцію богослужінь через мережу, заохочуючи парафіян до звершення домашньої молитви;

  • ікони, хрести, розп‘яття – достатньо звершити поклон і перехреститися, не цілуючи їх.

Війна не завада? Французькі ЗМІ повідомили про запрошення Росії на річницю висадки союзників у Нормандії

вівторок, 16 квітень 2024, 16:30

Міжнародна церемонія на честь 80-річчя висадки союзників у Нормандії відбудеться 6 червня. Володимира Путіна там точно не буде, але не виключена присутність кремлівської делегації, передають Патріоти України. За інформацією Europe 1, Росія буде добре п...

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...