"Зеленський дозволив собі те, що експертами і громадськістю було кваліфіковане як тиск на суд", - Арестович

Військовий експерт впевнений, що президенту варто дистанціюватися від слідства у справі Шеремета.

У жовтні президент Володимир Зеленський анонсував результати розслідування вбивства Шеремета. Він наголосив, що змінить керівництво МВС, якщо не буде результату. 24 вересня правоохоронці затримали добровольця-учасника АТО Владислава Грищенка на псевдо "Буча". 5 листопада - його дружину Інну Грищенко із позивним "Пума". Їх арештували у справі про замах на вбивство бізнесмена з Івано-Франківська. Пізніше з'явилася інформація, що вони можуть фігурувати у справі Шеремета. 12 грудня слідчі затримали музиканта Андрія Антоненка та волонтера Юлію Кузьменко - їх назвали підозрюваними у вбивстві. До чого це призвело розповів український військовий експерт, політичний оглядач Олексій Арестович, передають Патріоти України.

До яких наслідків призведе суд над українськими військовими та волонтерами?

Воно вже призвело до падіння рейтингу Зеленського, який ми побачили після оприлюднення даних соцопитування Центром Разумкова. Він зробив помилку, коли прийшов на прес-конференцію, яку затіяв міністр МВД Арсен Аваков. Йому треба було утриматися. Він дозволив собі те, що експертами і громадськістю було кваліфіковане, як тиск на суд. Також це призвело також і до підриву довіри в справедливість правосуддя, тобто здатність виконувати свої політичні обіцянки і взагалі України, яка демократична, але частково. І по-третє це маргіналізація волонтерів, ветеранів та військових, які мають найбільший рейтинг. В такому разі "зелена влада", якщо це буде продовжуватися, то Зеленського прирівняють до Авакова і суспільство перейде від підтримки до конфлікту із президентською владою. Це буде не обов'язково Майдан, але це буде глухий спротив всім ініціативам, висміювання влади. В результаті Зеленський не зможе провести всі реформи, які обіцяв і планував і це закінчиться поразкою його правління і появою кризи. Тобто він закінчить як Кучма, Ющенко, Янукович і Порошенко свого часу. Тобто на цій справі він не стане президентом нового типу, як і обіцяв. А це найгірше, що з ним може статись.

Як ця справа відобразилася на нашому суспільстві. Це може призвести до падіння рейтингу наших захисників та волонтерів?

Частково, бо ведеться потужна інформаційна кампанія. Але колективної відповідальності не існує. І навіть якщо ці особи будуть винні, то звинувачуватимуть саме їх, в той же час влада теж не уникне персональної відповідальності. Ветерани та військові це переживуть, а чи переживе це влада Слуги народу, ось це питання.

А чи є в цієї влади шанс уникнути такої участі?

Так, є. Зеленському треба швидко дистанціюватися від слідства. Сказати, що це була небезпечна обмовка, бо він був збентежений справою Шеремета, що він вірить у неупередженість слідства. Треба буде створити тимчасову парламентську комісію, яка буде супроводжувати слідство і його прозорість, бо справа гучна – стосується вбивства іноземного громадянина, ще й журналіста. Тоді буде зрозуміло, що він голова держави, а не політична сила, що переслідує якийсь прошарок суспільства, які користуються найбільшою повагою. Це єдине, що він зараз може зробити.

Навіщо проводити суд по справі Шеремета зараз, коли суспільство і так невдоволене діями влади?

Моя гіпотеза наступна – під Аваковим захиталося крісло і вони спільно з Коломойським пошукали слабке місце Зеленського. І знайшли його, бо він досі вірить в те, що частина ветеранів і військових, що протестують проти його політики пов'язана з Порошенко. Вони лякають президента волонтерами та ветеранами і використовують цей страх в свою користь. Тому що Аваков себе позиціонує, як єдина персона, що здатна убезпечити президента від цих "проклятих, страшних ветеранів".

Вони експлуатують цей страх, а державні рішення, що приймаються через страх – це завжди погано. А під Аваковим хитається крісло, бо його випробувальний термін добігає кінця, а піти з поста міністра для нього подібно смерті, бо нажив за ці роки забагато ворогів. Де ховатиметься якщо його попросять піти – не знаю. І таким чином він втягнув Зеленського в цю справу, з якої президент має негайно виходити.

Аваков намагається переконати Зеленського, що ветерани від Порошенка і в нього це виходить. Чи може ветерани щось не правильно роблять, якщо Аваков цим маніпулює?

Частина – афільовані з ЄС, а частина є симпатиками. Ветеранських рухів чимало: є Національний корпус, який намагається приватизувати протест, щоб Аваков міг показати Зеленському, що і там він керує. Є рух проти капітуляції, там поважні люди, є окремі націоналістичні рухи, що відлякують всіх взагалі. Тут питання в тому, що вони не правильно поводяться. На мій погляд вони мають показати хто і що вони, показати до якої парламентської позиції відносяться. І постійно проводити чітку лінію хто і за що вони. А вони намагаються використовувати загальне невдоволення і відбувається те, що їх починають плутати з маргиналами та ЄС. Однак союз з парламентською опозицією – це найкраще, що може бути. Цей союз буде ефективним тиском на Зеленського.

Якщо на наступний протест вийдуть без партійної символіки, щось вийде?

Ні, нічого, бо вони і так виходять без неї, а це послаблює протест. Мають бути легальні опозиційні протести, щоб ніхто не зміг їх звинуватити в тому, що завтра вони підуть захоплювати будівлі, чи розхитанні країни під час війни. Трактовка має бути наступна: так, ми з опозицією, в нас спільні заяви та інтереси, ми поважаємо інститут президенства, і президента, але вказуємо на його недоліки, небезпеку його політики і пропонуємо альтернативу, як в нормальній європейській державі. Вони поки дозрівають до цього.

Зараз йде протистояння не тільки влади з опозицією, а й двох електоральних груп. Зараз рейтинг Зеленського падає. Чи не зашкодить подальшій втраті популярності вихід на мітинги під партійними прапорами?

Може зашкодити, але треба розуміти, що це і Голос, і БЮТ. Вони опублікували суспільну заяву, що є коаліцією більш ситуативною, ніж програмною опозицією. Їм треба показувати, що це їх спільна справа. Опозиція має консолідуватися, щоб не дати Зеленському перетнути червоні лінії, якщо він цього не розуміє, через те, що він недосвідчений. Але в них риторика незрозуміла: чи він просто недосвідчений, чи він зрадник, чи мерзотник, чи клоун. Найкращий політичний маркетинг починається з чіткої позиції у всіх нюансах. Вони розмивають позицію, задають виборцю загадки, а з виборцем так не можна – йому треба чітко все казати. Це політична неграмотність.

Джерело: Gazeta.ua

Пам'ятник вже виготовлено: Одеса відмовила у встановленні погруддя Герою, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 15:18

Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відмовила у встановленні погруддя Віталія Скакуна, який на початку повномасштабного вторгнення підірвав разом із собою Генічеський міст, щоб зупинити ворога. Про це повідомив г...

В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми

неділя, 28 квітень 2024, 14:18

В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми, які забезпечували діяльність проведення азартних ігор та на яких розміщувались ресурси онлайн казино без відповідної ліцензії. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора, передають Патріоти...