Землетруси в Україні почастішали: Які регіони під загрозою (фото, відео)

В Україні почастішали землетруси, крім цього, підземні поштовхи стали набагато сильнішими. У зв'язку з цим фахівці називають регіони країни, які найбільш схильні до таких явищ, передають Патріоти України.

Так, 8 березня в Одеській області відчули землетрус, епіцентр якого розташовувався на території Румунії. Поштовхи зафіксували у так званій зоні Вранча на глибині у 131 кілометр.

Українці зазначають, що в Одесі подія трапилася о 18:24 у неділю, крім цього, в Ізмаїлі поштовхи були відчутні о 20:24. Амплітуда сейсмічної активності перевищила 4 бали.

Водночас подібне жителі Одещини відчули і 31 січня десь о 03:30. Тоді місто трусило приблизно 15 секунд. Підземні поштовхи були середньої сили. Особливо добре вони відчувалися в багатоповерхових будинках. Люди стверджували, що у декого від таких поштовхів відчинялися шафи.

Тоді як ще раніше, в ніч на 4 грудня 2019 року, землетрус магнітудою 2 за шкалою Ріхтера трапився у Львівській області.

Зокрема, коливання землі зафіксували біля села Станіславчик Бродівського району, що між містами Радехів і Броди.

Хоча за шкалою інтенсивності MSK-64 землетрус віднесли до "невідчутних", тобто інтенсивність коливань була нижче межі чутливості людей і струсу землі зареєстрували тільки сейсмографи.

Потенційно небезпечні регіони для землетрусів в Україні

В Україні найбільш сейсмонебезпечним регіоном є Закарпаття. Про це раніше в ефірі ObozTV розповів заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

За його словами, там на ґрунтах другої категорії можуть відбуватися землетруси до 7 балів за 12-бальною шкалою. Також, стверджує фахівець, у зоні ризику перебувають південний захід Одеської області та Крим.

"Є, наприклад, район Кривого Рогу, де відбуваються землетруси насамперед із тектонічних причин, але також і тому, що люди перемістили величезні обсяги ґрунту з-під землі на поверхню, потім в інші місця. Викликали напружений стан середовища", – каже сейсмолог.

Водночас Кендзера зазначив, що точний час, коли трапиться землетрус, "ніхто не може передбачити ні в Україні, ні в іншій країні світу".

Альо, Кличко! Столична влада своєю бездіяльністю сприяє втраті комплексу унікальних артефактів Київської Русі на Поштовій площі

неділя, 5 травень 2024, 5:00

Безцінні пам'ятки 1000-літньої історії зроблені археологами під час реконструкції Поштової площі потребують термінової консервації, про що добре відомо "батькам міста". Однак шість років КМДА та мер не спромоглися зробити обіцяні роботи та заснувати музей

У Міноборони України пояснили, як оскаржити висновок ВЛК в досудовому порядку

неділя, 5 травень 2024, 3:25

Обмежено придатні військовозобов'язані і не тільки можуть оскаржити висновок ВЛК через комісії вищого порядку і через суд. Про це йдеться в коментарі директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телема...