Землі загрожує цивілізаційний колапс? Еколог припустив масову загибель людей до кінця століття

Людство, найімовірніше опинилося на межі "демографічної корекції", яка буде спричинена тим, що ресурси Землі витрачаються у надто великій кількості і нестабільними темпами. Цивілізаційний колапс, який призведе до зменшення людей на планеті може статися вже до кінця століття, передають Патріоти України.

Такий прогноз у статті для наукового журналу World оприлюднив популяційний еколог з Університету Британської Колумбії (Канада) Вільям Ріс. Він сумнівається, що людство зможе знайти вихід з кризи, що насувається.

Вчений зазначає, що сучасні люди існують близько 250 тисяч років і їм знадобилося майже 99% цього часу аби досягти зростання до 1 мільярду осіб. Такої цифри вдалося досягнути приблизно у 1800 році. За наступне століття приріст людей становив лише 600 мільйонів, але далі все почало рухатися шаленими темпами і станом на 2023 рік на Землі проживають уже 8 мільярдів людей.

Саме таке надшвидке зростання є нестійким для нашої екосфери і загрожує "демографічною корекцією". Ріс припускає, що, за найгіршого сценарію, вона може відбутися ще до кінця століття.

Причина у тому, що людство використовує ресурси Землі нестабільними темпами, і виправити цю ситуацію, як переконаний еколог, просто нездатне.

Це зрештою призведе до своєрідного цивілізаційного колапсу, який "відкоригує" чисельність населення планети. Переможцями з цієї ситуації вийдуть лише найбагатші та найстійкіші суспільства.

Ріс вважає, що наш вид – "Homo sapiens еволюціонував до експоненціального розмноження, географічної експансії та споживання всіх доступних ресурсів".

Він зазначає, що раніше планеті було легше регулювати еволюцію людей, які знаходилися на відносно примітивному рівні, але тепер "наукова революція і використання викопного палива зменшили багато форм негативного зворотного зв'язку, що дозволило нам повністю реалізувати наш потенціал для експоненціального зростання".

Різ зауважує, що люди стали домінантним видом на планеті, забувши про те, що ми все ще перебуваємо під впливом природного відбору. Окрім того, схильність до короткострокового мислення, яка надзвичайно добре служила людям у еволюційному минулому, зараз грає проти нас, коли ми не обмежуємо себе і беремо від Землі стільки, скільки можемо отримати.

Це спричинило не лише надмірне споживання, але й збільшення забруднення навколишнього середовища.

Вчений вважає, що першою ознакою того, що людей чекатиме кармічна відповідь є кліматичні зміни, які підтверджують, що планета відчуває зайве навантаження.

Різ підкреслює, що людство також спричиняє взаємопов'язані проблеми, які призводять до шостого масового вимирання видів на Землі та ризикують хаотичним руйнуванням основних систем життєзабезпечення нашої планети.

При цьому вчений впевнений, що перехід на відновлювані джерела енергії, який позиціонується як вирішення проблеми, насправді тільки поглиблює її, оскільки сприяє продовженню надмірного споживання ресурсів, а отже і подальшого зростання кількості людей.

Він переконаний, що вдосконалення технологій мають допомогти людям вирішити проблеми із нестачею продовольства, нестабільністю середовища проживання, війнами та хворобами. Інакше усі ці фактори почнуть впливати на чисельність населення.

"Хоча жоден з основних симптомів перенаселення не може бути адекватно усунутий окремо від інших, безпосереднє вирішення проблеми перенаселення зменшить усі важливі симптоми одночасно", – пояснює Різ.

Він закликає розробити способи досягнення кращого балансу між нашими відносинами з планетою і взаємними зобов'язаннями.

"У найкращому з усіх можливих світів весь перехід можна було б здійснити таким чином, щоб запобігти непотрібним стражданням мільйонів (мільярдів?) людей, але цього не відбувається – і не може відбутися – у світі, сліпому до власного скрутного становища", – резюмував Ріс.

Мріяв збудувати нову "Мрію", але не мав роботи в Україні: Помер відомий вітчизняний авіаконструктор

неділя, 28 липень 2024, 0:32

Дмитро Ківа працював на заводі "Антонов" за всіх президентів України, окрім Володимира Зеленського. 25 липня на 82-му році життя помер відомий український авіаконструктор Дмитро Ківа, який пропрацював на авіаційному заводі "Антонов" 52 роки, передають ...

Ах, Одеса... В курортній Аркадії поряд з рестораном сталась масова бійка за участю військових, цивільних та поліції. Решта відпочиваючих з інтересом споглядала (відео)

субота, 27 липень 2024, 23:49

У одеській Аркадії група чоловіків билась просто перед місцевим рестораном, свідчать кадри з соцмереж. У бійці брали участь і цивільні, і люди у формі. . Увечері 27 липня біля прибережного ресторану в Одесі сталась масова бійка, у якій взяли участь ци...